Centar za nestalu i zlostavljanu djecu otvorio je ured i u Zagrebu, što ovu udrugu čini pristnom u sedam županija, te je započelo aktivno djelovanje Centra za sigurniji internet na području Grada Zagreba

Izvor: Centar za sigurniji internet

U petak 31.ožujka na novoj adresi Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Zagrebu, Andrije Hebranga 18, predstavljen je projekt “Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place” (2015-HR-IA-0013), sufinanciran od strane Europske Unije iz programa Department C – Connecting Europe Facility (CEF). Predstavljanjem projekta službeno je otvoren ured Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Zagrebu te je započelo aktivno djelovanje Centra za sigurniji internet na području Grada Zagreba.

Ured u Zagrebu je otvoren prvenstveno kako bi se olakšala uspostava partnerstava i komunikacija s ključnim dionicima u Republici Hrvatskoj, koji mogu zajedno raditi na osiguranju boljeg i sigurnijeg interneta za djecu, ali i kako bi preventivne i edukativne radionice i debate o sigurnosti na internetu mogle dosegnuti što veći broj djece i mladih.

Koji su sve oblici elektroničkog nasilja

Na otvorenju ureda su bili prisutni predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Agencije za odgoj i obrazovanje, HAKOMa, UNICEF-a, Microsoft Hrvatska, Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, Hrvatskog telekoma i Ureda pravobraniteljice za djecu te je usuglašena potreba za aktivnim zajedničkim radom nadležnih državnih tijela i organizacija civilnog društva kako bi se osigurao sigurniji internet za djecu.

Razlog otvaranja ureda u Zagrebu prokomentirao je predsjednik udruge Tomislav Ramljak: “U sklopu projekta otvoren je ured u Zagrebu kako bi se olakšala uspostava partnerstava i komunikacija s ključnim dionicima u Republici Hrvatskoj te osiguralo dosljednije provođenje preventivnih aktivnosti na internetu na razini cijele Hrvatske, a posebice na području Zagreba i njegove okolice. Ovim otvaranjem ureda pozivamo sve udruge i organizacije koji se bave pitanjima sigurnosti djece na internetu na otvorenu suradnju.”

Što roditelji mogu učiniti? Pismo tate koji se bavi zaštitom djece na internetu

Ured u Zagrebu je otvoren u sklopu projekta “Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place”. Koordinator projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, dok su partneri projekta Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Grad Osijek i Vipnet d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 626.205 eura. Projekt traje 30 mjeseci, počevši od 1. srpnja 2016. godine do 31. prosinca 2018. godine, a nadovezuje se na uspješno proveden projekt “Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place” (CEF-TC-2014-1 005), čija provedba je trajala od 1. siječnja 2015. godine do 30. lipnja 2016. godine.

Cilj novog projekta je održati i unaprijediti rad Centra za sigurniji Internet te omogućiti nastavak rada Centra čija je glavna zadaća informirati djecu, roditelji, učitelje, ali i širu zajednicu o boljem i sigurnijem načinu korištenja interneta te opasnostima kojima su izloženi prilikom korištenja interneta.

Planovi za budućnost projekta

Managerica Anita Jurić objasnila je kako se cilj projekta može podijeliti u tri ključna djela:

1. održavanje i unaprjeđivanje Hotlinea servisa za prijavu štetnog sadržaja na internetu (slike i video uraci sa prikazima seksualnog zlostavljanja djece, govor mržnje, ksenofobija), uzimajući u obzir zabrinjavajući porast počinjenih kaznenih djela na štetu djeteta putem interneta, ali i porast govora mržnje na internetskim stranicama.
2. unaprjeđivanje Helpline servisa (0800 606 606) za djecu i roditelje koji su se susreli sa štetnim sadržajem na internetu, kako bi dobili psihološku podršku i pomoć od strane stručnog zaposlenika Centra – psihologa, te
3. Podizanje svijesti putem radionica, edukacija i debata među djecom i mladima o načinima sigurnijeg korištenja interneta, budući da smo u Centru stajališta da edukacija predstavlja najbolju prevenciju.

Prilikom predstavljanja projekta su ujedno predstavljeni rezultati i uspjesi završenog projekta, te planovi i buduće aktivnosti koje će se održati u sklopu ovog projekta.  Tako je naglašeno da je od osnivanja Centra za sigurniji Internet:

  • internetska stranica www.CSI.hr posjećena 95.384,00 puta,
  • održane su radionice za školske psihologe na kojima su sudjelovale 33 škole,
  • 6 945 djece, odnosno 84 škole su bile uključene u istraživanje o korištenju interneta,
  • 20 000 djece je dosegnuto putem predavanja na temu sigurnosti na internetu,
  • putem medijske kampanje i podizanja svijesti (letci, brošure, spotovi u Cinestar kinima, na društvenim mrežama i drugo) je dosegnuto 500.000,00 ljudi (između ostalog, video spot #lijepariječ je na YouTubu pregledan 6.618 puta i preko 50 000 puta na Facebook stranici Centra),
  • za Dan sigurnijeg interneta obilježen je 7. veljače 2017., 16 625 djece je rješavalo internetski kviz za sam Dan, a čak 197 škola je bilo uključeno u obilježavanje, održano je predavanje za 120 učitelja o sigurnosti na internetu,
  • Centar je postao aktivan i punopravan član dvaju pan-europskih udruženja INSAFE i INHOPE koje okupljaju 44 države svijeta.

Globalno istraživanje: Kakve mogućnosti i rizike internet donosi djeci?