Škola animacije Luma Filma održavat će se od rujna do lipnja u Zagrebu, u Kinu Tuškanac i Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, te online za djecu iz cijele Hrvatske

Piše: Ana Dokler

Produkcijska kuća Luma Film organizira Školu animacije za djecu od 10 do 14 godina koja će se održavati jednom tjedno od rujna do lipnja, paralelno s nastavnom godinom, u Zagrebu i online.

Vodit će je Maša Udovičić, animatorica i producentica u Luma Filmu, koja kaže da je Škola animacije namjenjena djeci koja su znatiželjna, vole crtati i zanima ih kako rade strojevi i kako nastaju filmovi.

“Nastanak animiranog filma kombinacija je likovne umjetnosti, filma i tehnike i zato je veoma zanimljiv. Škola započinje jednostavnim, zabavnim optičkim igračkama. Nakon toga raznim materijalima učenici kreiraju likove i pozadine i animiraju u kolaž tehnici. Crta se, modelira, reže, gradi, kombinira, planira, griješi i ispravlja, jer sve je to animacija! U drugom polugodištu učenici stvaraju vlastite animirane filmove. Uz crtanje storyboardova i animaciju naučit će o osnovama montaže i rada sa zvukom. Predviđeno je i gledanje izvrsnih profesionalnih animiranih filmova”, najavljuje voditeljica Škole animacije.

Program uživo u Zagrebu odvijat će se na dvije lokacije – u Kinu Tuškanac, Tuškanac 1, subotom od 10 do 12 sati, odnosno od 12 do 14 sati, te u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, četvrtkom od 18.30 do 20.30 sati.

Online program održavat će se srijedom od 18 do 20 sati i nedjeljom od 16 do 18 sati i u njemu mogu sudjelovati djeca iz cijele Hrvatske, koja će pri upisu dobiti kutiju sa svim potrebnim materijalima za rad.

Prijavnica za Školu animacije u Kinu Tuškanac ili online nalazi se OVDJE, a informacije o prijavi za Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad OVDJE.

Projekt je u 2022. godini podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a provodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Kinom Tuškanac.

Više informacija o Školi animacije Luma Filma pronađite OVDJE.

Kako nastaje animirani film: tradicionalna, stop i 3D animacija