Medijska skupina koja djeluje u dvije požeške osnovne škole: OŠ Dobriše Cesarića i OŠ Antuna Kanižlića sastoji se od filmske, fotografske i radijske sekcije i redovito se uključuje u razne filantropske i humanitarne akcije. Pogledajte neke njihove radove

Piše: Ana Dokler

U obilježavanju Dana medijske pismenosti, koji su u travnju 2018. prvi put održani u Hrvatskoj u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, sudjelovali su i učenici Osnovne škole “Dobriša Cesarić” iz Požege. Desetero članova Medijske skupine i skupine Web detektivi sa svojim učiteljicama Marijom Mrkojević i Katarinom Kotrla posjetilo je HRT-ov centar Osijek.

“Po dolasku u HRT-ov centar započele su poučne i dinamične aktivnosti. Učenici su sudjelovali u stvaranju TV reportaže koristeći se mikrofonima, kamerom i dodatnom opremom, vodili su program u studiju, obišli prostorije gdje se obavlja montaža, gostovali uživo u radijskom programu. Zahvaljujući iznimno ljubaznim djelatnicima mogli su pitati, vidjeti i istražiti sve što ih zanima. Bili su izravni sudionici montaže priloga za emisiju Plodovi zemlje i saznali su što će se toga dana prikazivati u Županijskoj panorami. Posebno im je zanimljiv bio posjet prostoriji u kojoj je davne 1954. godine Branko Mihaljević skladao pjesmu za djecu Zeko i potočić. Upoznali su i mnoga poznata novinarska lica koja često gledamo putem malih ekrana, a sve su to fotografirali i snimili svoju reportažu pod nazivom ‘Djeca medija’, koju smo kasnije prikazali djelatnicima škole, drugim učenicima i javnosti u školskoj knjižnici”, kaže voditeljica Medijske skupine Marija Mrkojević, prof. Hrvatskog jezika i književnosti, kojoj se u posjetu Osijeku pridružila prof. informatike i matematike Katarina Kotrla sa svojom skupinom Web detektivi.

Marija Mrkojević pokrenula je Medijsku skupinu u OŠ “Dobriša Cesarić” početkom školske godine 2015./2016., a tijekom školske godine 2017./2018. proširila je i na OŠ “Antun Kanižlić”, gdje također predaje Hrvatski jezik. Ova izvannastavna aktivnost namijenjena je učenicima od 5. do 8. razreda, a dijeli se na tri sekcije: filmsku, radijsku i fotografsku. U njima sudjeluje ukupno oko 20 učenika iz svake škole.

“Ciljevi Medijske skupine su slobodno vrijeme upotpuniti kreativnim radom, naučiti rukovati kamerom, fotoaparatom, diktafonom, savladati osnove rada u programima za obradu videa i fotografije, sudjelovati u svim fazama nastajanja TV reportaže, filma, ili radioigre”, kaže Marija Mrkojević te dalje objašnjava:

“Sve što radimo povezano je s Hrvatskim jezikom kao redovnim predmetom. Ono što učimo na redovnoj nastavi, ostvarujemo na izvannastavnim aktivnostima. Naši uratci imaju snažnu poruku – važno je činiti dobre stvari i za druge, razvijati empatiju.

U skladu s time, skupina se aktivno uključuje u filantropske i humanitarne akcije (Zagrli za rijetke, Dan oboljelih od multiple skleroze, Marijini obroci), a neke i samostalno organizira, kao akciju Srcem do Medaljice Cesarice, kojoj je cilj bio potaknuti ljude na dobrovoljno darivanje krvi.”

Dio te akcije, koja se odvijala u sklopu projekta Filantropija u Hrvatskoj, bio je i jednominutni promotivni film kojim su pozivali učitelje, roditelje i ostale građane da se odazovu darivanju krvi:

Jedna reportaža koju je snimila Medijska skupina OŠ “Dobriša Cesarić” uključena je i u Projekt Drugi – obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije kojem je cilj upoznavanje i razumijevanje različitosti.

Riječ je o TV reportaži “Malena mjesta srca moga“, o učenici Maji koja boluje od cerebralne paralize:

Tijekom tri školske godine, koliko Medijska skupina postoji, njezini su članovi sudjelovali na brojnim natječajima za fotografiju (Eko fotka, natječaji Foto kluba mladih Rijeka, Noć knjige), izlagali na skupnim učeničkim fotografskim izložbama te na dvjema samostalnim izložbama, sudjelovali na dječjim filmskim revijama (Smotra hrvatskog školskog filma, Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece) te na Državnoj smotri Lidrano.

Na Lidranu su bili s radioigrom “Želim vratiti ljubav“, nastaloj prema istoimenom tekstu Ivane Marinić:

“Radioigra se svidjela i samoj autorici koja nam se poslije javila i pohvalila učenike. Smatram da je radio danas važan medij, putem kojeg možemo na zabavan i inovativan način promovirati pozitivne modele ponašanja. To nam je i bio glavni motiv da ovaj naslov iz čitanke za književnost prilagodimo za radio, a ove godine snimili smo još jednu radioigru prema djelu Maje Brajko Livaković ‘Kad pobijedi ljubav’, lektiri za 8. razred. Učenici tako uče snimati i slušati radijske uratke s naglaskom na radiofonska sredstva, to jest glazbu i zvuk”, kaže Marija Mrkojević te dodaje kako radijske emisije Medijske skupine često emitiraju i lokalne radijske postaje, s kojima kontinuirano surađuju.

Ove školske godine Medijska skupina uključila se i u međunarodni e-Twinning projekt Radio in, u kojem sudjeluju škole iz Češke, Španjolske, Rumunjske i Hrvatske. Projekt se, objašnjava Marija Mrkojević, zasniva na upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija i na razvijanju interesa za radio kao medij, a uključeni učenici osmišljavaju kratke priče, šale, reklame i reportaže na engleskom jeziku, snimaju ih kao zvučne zapise i postavljaju na društvenu platformu Sound Cloud.

Marija Mrkojević posebno je ponosna i na prošlogodišnju izložbu pod nazivom “Kako je vidio Kanižlić” u Gradskoj knjižnici Požega, na kojoj je izloženo 26 fotografija učenika iz Osnovne škole Antuna Kanižlića, s motivima iz Kanižlićevog djela “Sv. Rožalija”. O autorima izložbe snimljena je i reportaža:

“Uz sve ovo, željela bih s učenicima raditi i stop animaciju, igrani film, eksperimentalni film… Bilo bi lakše kad bih imala još kojeg kolegu ili kolegicu koji bi mi se pridružili u vođenju Medijske skupine, ali nema interesa – to je puno posla, a i treba znati s kamerama i ostalom opremom. Meni je najgore što u školi nemamo na raspolaganju računalo i program za obradu videa pa djeca dolaze k meni kući i rade na mom osobnom računalu. No, niti moje računalo nije dovoljno snažno za neke manevre koje zahtjeva obrada videa. Trenutno mi je to najveći problem”, priznaje voditeljica Medijske skupine iz Požege.

Uz projekt ‘Drugi’ djeca i mladi mogu učiti o toleranciji