Mladi shvaćaju koliko su mediji važni za društvo u cjelini te da informacije koje mediji pružaju moraju biti vjerodostojne, objektivne i istinite, zaključila je glavna urednica Slavonskog radija Marijana Žebić nakon druženja s učenicima Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku

Piše: Irena Domitrović

Na radionicama “Djeca upoznaju medije” koje su se u sklopu 2. Dana medijske pismenosti održavale u medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu, učenici su od medijskih profesionalaca učili o novinarstvu i medijima. Učenici iz brojnih slavonskih osnovnih i srednjih škola posjećivali su redakcije Glasa Slavonije i HRT-ovog Centra Osijek, a Slavonski radio tako je ugostio grupu učenika Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku.

Glavna urednica Marijana Žebić i novinarka Izabela Filipović dočekale su učenike i druženje započele pričom o radiju kao mediju, njegovom nastanku, povijesti i važnosti u današnjem medijskom prostoru. Učenici su potom saznali više i Slavonskom radiju, kako se kreira program i koliko je znanja potrebno da bi se stvorili sadržaji koji će zanimati publiku. Naučili su razlikovati zanimanja novinara, voditelja, audio producenta i urednika te se upoznali s dnevnim zadacima svakoga od njih. Domaćice su s učenicima pričale o medijskoj pismenosti, a objasnile su im i pojmove poput clickbaita i fake newsa.

Praktični zadatci za učenike

U studiju su učenici dobili priliku okušati se i u praktičnim zadatcima. Jedna je učenica snimila uvod u emisiju govoreći na tečnom japanskom jeziku, dok je drugi učenik uživo čitao vijesti u podne. Osim što su se javljali u eter, učenici su dobili zadatak sastaviti svoje vijesti uz pomoć urednice, što su odradili kao pravi profesionalci. Uvjerili su se da je radio puno više od samog uključenja mikrofona i pričanja u eter i zainteresirali se za rad u medijima kao svoj mogući budući posao.

Glavna urednica Marijana Žebić zaključila je kako mladi ljudi u dobroj mjeri kritički razmišljaju i svjesni su problema u svojoj okolini. “Zainteresirani su za razgovor i raspravu o svim temama koje smo im predložili. Shvaćaju koliko su mediji važni za društvo u cjelini te da informacije koje mediji pružaju moraju biti vjerodostojne, objektivne i istinite“, izjavila je Žebić.

Učenici koji su posjetili redakciju sudjelovali su i u realizaciji emisije o ravnopravnosti spolova “Libela” koja je emitirana 25. ožujka. U emisiji su raspravljali o aktualnim temama kao što je nasilje, a profesor Miroslav Kujundžić koji je vodio učenike zaključio je da su pokazali “zrelo razmišljanje o aktualnim pitanjima”. Profesor Kujundžić oduševljen je radionicom koju smatra iznimno zanimljivom. I učenici su radionicu ocijenili kao odličnu i rekli kako su naučili puno novih stvari o medijima i radiju.

Dane medijske pismenosti, koji se ove godine održavaju drugi put, od 8. do 12 travnja, organiziraju Agencija za elektroničke medije i UNICEF u suradnji s partnerima, a cijeli projekt provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2019.

Radio u službi djece i mladih