Od 19. do 23. veljače 2024. više od 220 učenika srednjih škola, studenata i njihovih profesora na Filmskoj naSTAVi u Kinu Kinoteka kritički je promišljalo, analiziralo i interpretiralo pogledane filmove te unaprjeđivalo svoje filmsko znanje

Izvor: Hrvatski filmski savez

Kino Kinoteka privremeni je novi dom programa Filmska naSTAVa. U ovom poznatom zagrebačkom kinu od 19. do 23. veljače održan je ovogodišnji zimski ciklus Filmske naSTAVe. U pomno osmišljenom filmskoobrazovnom programu sudjelovalo je više od 220 polaznika iz čak 40 srednjih škola i učeničkih domova diljem Hrvatske.

Učenici srednjih škola, studenti i njihovi profesori kritički su promišljali, analizirali i interpretirali pogledane filmove te unaprjeđivali svoje filmsko znanje. Filmski su kurikul pripremile osnivačice programa dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. art. Jelena Modrić. Uz njih, analizu i interpretaciju filmova vodili su i profesorica Margareta Đordić, dr. sc. Ilija Barišić i redateljica Sonja Tarokić.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu

Ciklusom je obuhvaćeno pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Odabrani su uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.

Tradicionalno su naSTAVu posjetili i gosti iznenađenja. Projekciju višestruko nagrađivana filmskog hita Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića pratilo je i gostovanje glavnih glumaca Ksenije Marinković i Dejana Aćimovića. Zajedno su prepunoj kinodvorani prenosili svoja iskustva i pomogli približiti svijet oko kamera mladim filmskim entuzijastima.

“Nadam se da smo vas uspjeli barem malo zaintrigirati i potaknuti vašu ljubav prema filmu. Idite u kino i volite film. Film je nešto predivno, nešto najljepše na svijetu”, zaključio je redatelj i glumac Dejan Aćimović.

Kraj programa obilježen je dodjelom diploma za sudjelovanje za sve polaznike, a oni najaktivniji nagrađeni su i posebnim nagradama, između ostalog, sudjelovanjem u Žiriju mladih na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Karlovcu.

Prijave za 29. Filmsku reviju mladeži i 17. Four River Film Festival

U Privatnoj umjetničkoj gimnaziji održana je i radionica animacije za osnovnoškolce pod vodstvom Lucije Oroz. U osnovnoškolskom programu sudjelovalo je više od 15 učenika.

Filmsku naSTAVu možete pratiti na društvenim mrežama i službenoj stranici programa (filmskanastava.hfs.hr) kako biste rezervirali svoje mjesto za proljetni ciklus, koji će se također održati u Kinu Kinoteka.

Filmska naSTAVa jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je potpuno besplatan. Osim srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Partneri programa su Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i kino Kinoteka te Privatna umjetnička gimnazija u Zagrebu.

109 filmova dostupno za korištenje u nastavi u osnovnim i srednjim školama