Na digitalnoj platformi Filmska naSTAVa objavljena su četiri nova filma nagrađena na 60. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, odnosno 27. Filmskoj reviji mladeži i 15. Four River Film Festivalu. Uz sve filmove dostupne su i metodičke pripreme i drugi edukativni materijali

Izvor: Filmska naSTAVa

Platforma Filmska naSTAVa u vrijeme adventa obogaćena je s četiri nova naslova mladih autora te godinu zaključuje s ukupno 109 filmova za održavanje Filmske naSTAVe u osnovnim i srednjim školama — 65 filmova za osnovnu i 44 filma za srednju školu. Svi oni potpuno su besplatni za korištenje, a osim samih filmova na platformi se mogu pronaći uvodni videi za poticanje rasprave, smjernice za metodičke pripreme i različiti edukativni materijali.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

U kategoriji filma za osnovnoškolce sada se nalaze i dva filma slobodnog stila. Film Stvari u stvarima u produkciji Narodnog sveučilišta Dubrava iz Zagreba osvojio je 2. nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda na 60. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a donosi priču o pisaru iz dvorca koji marljivo radi, piše, čita, jede, pije i na kraju… Saznajte u filmu! Drugi film, Škola je škola u produkciji Bacača Sjenki iz Zagreba osvojio je 1. nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda na 60. Reviji, a govori o dvije apatične djevojke koje su odlučile preskočiti nastavu prvog dana nove školske godine.

Kategorija srednjoškolskog filma također je bogatija za dva filma. Daj mi sunca sjaj  autobiografski je film Eve Magdić Govedarice, kolažiran od mutnih sjećanja, isprekidanih telefonskih poziva i usamljenih pokušaja poezije, dočaravajući krizu identiteta nastalu u procjepu između domovine i novostečenog doma van nje. Film je Evi donio nagradu za najbolji film slobodnog stila te najbolju snimateljicu na 27. Filmskoj reviji mladeži & 15. Four River Film Festivalu. Tamo je drugi srednjoškolski film Lenz, koji dolazi iz All American High School iz Sjedinjenih Američkih Država, osvojio čak tri nagrade: za najbolji film slobodnog stila, najboljeg redatelja i najboljeg montažera. Kroz vizualnu igru kadrova i perspektiva Lenz prati jedno jutro običnog čovjeka u borbi sa suicidalnim mislima.

Program Filmske naSTAVe dostupan je na hrvatskom i na engleskom jeziku, a svi sudionici na platformi pozvani su i na komentiranje sadržaja, dijeljenje vlastitih dojmova i postavljanje pitanja.

Digitalna filmska naSTAVa projekt je Hrvatskog filmskog saveza, a podržavaju je Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Metodička priprema za obradu božićnog filma ‘Kapa’