Iz ‘Vodiča za srebrne surfere – priručnika o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob’ prenosimo vam prijedloge za gledanje filmova ‘Društvena dilema’ i ‘Ne gledaj gore’

Izvor: Tomislav Levak i Nefreteta Zekić Eberhard, Vodič za srebrne surfere – priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob

U domu za starije osobe ili u prostorijama umirovljeničke udruge organizirajte zajedničko gledanje odabranoga novijeg popularnog filmskog naslova s tematikom suvremenih medijskih fenomena, praćeno razgovorom/raspravom o njemu. Film se može pogledati i individualno, u slobodno vrijeme (primjerice, na računalu ili televizoru), a razgovor/rasprava organizirati naknadno u dogovorenom terminu.

Predloženi filmovi su “Društvena dilema” (trajanje: 134 minute) i “Ne gledaj gore” (trajanje: 138 minuta) koji se s hrvatskim titlom nalaze u ponudi Netflixa, pružatelja usluge videa na zahtjev.

Društvene mreže žele našu pažnju, podatke i novac

Film “Društvena dilema” (The Social Dilemma) američka je dokumentarna drama koju je režirao Jeff Orlowski, a govori o opasnostima i zamkama internetskih društvenih mreža, u prvom redu iz kuta upućenih i relevantnih tehnoloških stručnjaka. Ovdje možete naći detaljnije informacije o filmu.

Film “Ne gledaj gore” (Don’t Look Up) američka je igrana satirična drama koju je režirao Adam McKay, a kroz potencijalno katastrofičnu situaciju (komet juri prema planetu Zemlji i prijeti cijelom čovječanstvu) tematizira utjecaj koji današnji mediji imaju na društvo. Ovdje možete naći podrobnije informacije o filmu.

Oba su filmska naslova proteklih godina izazvala veliko zanimanje javnosti i podijeljene stavove. Korisnike doma za starije osobe ili članove umirovljeničke udruge kojima je zadano gledanje jednoga od ovih filmova (mogu biti zadana i oba, u različitim terminima) zamolite da zapišu najzanimljivije informacije koje su uočili za vrijeme gledanja, a vezane su uz suvremene medijske pojave.

Tijekom razgovora/rasprave neka svatko od okupljenih iznese svoja zapažanja ili pitanja, a potom ih zajednički raspravite ili pokušajte dati odgovore na njih. Posebice se osvrnite na uočene negativne utjecaje medija, interneta i društvenih mreža.

Preuzmite ‘Vodič za srebrne surfere – priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob’

Priručnik o internetu i društvenim mrežama za osobe treće životne dobi

Foto: Jakob OwensUnsplash