Srebrnim surferima nazivaju se osobe starije životne dobi koje koriste informacijsko-komunikacijske tehnologije. Rezultati nekoliko istraživanja upozorili su na to da zbog nedovoljnog poznavanja funkcioniranja interneta i društvenih mreža oni šire dezinformacije i lažne vijesti osjetno češće nego mlađe osobe

Izvor: Tomislav Levak i Nefreteta Zekić Eberhard, Vodič za srebrne surfere – priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob

U zadnje vrijeme pojavljuje se sve veći broj članaka i istraživanja koji se odnose na diskriminaciju starijih osoba u kontekstu suvremenih komunikacijskih platformi (Xu, 2021; Vasil, Wass, 1993) ili na evaluaciju snalaženja osoba starijih od 60 ili 65 godina u suvremenom tehnološkom okruženju (Dhar, 2017).

To je logična posljedica aktualnih trendova u medijskom okruženju. Naime, podatci Indeksa gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) Europske komisije za 2020. godinu pokazali su da čak 91% korisnika interneta u Hrvatskoj čita vijesti na internetu, u usporedbi sa 72% u ostatku Europske unije, po čemu je Hrvatska na drugom mjestu, iza Litve. Velik udio u tome imaju upravo građani treće životne dobi koji čine značajan dio hrvatske populacije.

Što djeca i mladi mogu bake i djedove naučiti o sigurnom korištenju interneta

U kontekstu upotrebe digitalnih medija i stava starijih osoba prema njima, kao starije osobe obično se definiraju one koje imaju 65 godina i više (Anderson, Perrin, 2017; OFCOM, 2019). Nazivom treća dob, za osobe starije od 65 godina, koristi se Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization – WHO), ali i druge organizacije i institucije.

No u literaturi se može naići i na pojam srebrni surferi, kojim se nazivaju osobe starije životne dobi koje koriste informacijsko-komunikacijske tehnologije. Prema podatcima Eurostata, već 2016. u pojedinim zemljama Europske unije svaka je druga osoba starija od 64 godine pripadala skupini srebrnih surfera.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Suvremena psihologija” (Nekić, Tucak Junaković i Ambrosi-Randić, 2016) pokazalo je da srebrni surferi najčešće pristupaju internetu kako bi čitali vijesti i ostale zanimljivosti na portalima, radi razgovora s prijateljima i rodbinom putem Skypea (platforme za brzo internetsko dopisivanje, videorazgovor ili telefonski razgovor) te radi korištenja društvenih mreža poput Facebooka.

S druge strane, rezultati nekoliko recentnih istraživanja (Grinberg et al., 2019; Guess, Nagler i Tucker, 2019) upozorili su na to da osobe starije životne dobi šire dezinformacije i lažne vijesti osjetno češće nego mlađe osobe, čak i do sedam puta više. Kao najčešći razlog navodi se upravo nedovoljno poznavanje funkcioniranja interneta i društvenih mreža, što potvrđuje potrebu za objavom priručnika kao što je “Vodič za srebrne surfere – priručnik o internetu i društvenim mrežama za osobe treće životne dobi“.

Priručnik o internetu i društvenim mrežama za osobe treće životne dobi