Senzornim se projekcijama djeci s teškoćama senzorne integracije omogućuje sudjelovanje u kulturnim događanjima, s naglaskom na udobnost i osjećaj dobrodošlice u kinu. Filmovi se gledaju s prigušenim svjetlima i tišim zvukom, a djeca su pozvana da istražuju kino dvoranu i međusobno se druže

Izvor: Hrvatski filmski savez

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježit će se uz kratke animirane filmove Zagreb filma, Krava na mjesecu, Nestašni robot, Bušo hrabri izviđač, Vau-Vau i Posjet iz svemira. Projekcija će se održati 2. travnja 2024. na Sceni Ribnjak u 17 sati.

U osmoj godini ovog vrijednog programa nastavlja se širiti važna poruka o toleranciji, prihvaćanju različitosti, kao i zajedništva među svom djecom. Upravo je kino mjesto u kojem djeca u društvu vršnjaka mogu kroz socijalnu interakciju, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav, usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje. Senzorne projekcije sigurno su okruženje za svu djecu te se filmovi gledaju u svima prikladnim uvjetima: s prigušenim svjetlima i tišim zvukom. Djeca su pozvana da istražuju kino dvoranu, međusobno se druže i ponesu svoje najdraže grickalice.

“Kino za sve dostupno svima” krilatica je programa senzornih projekcija. Koncept su pokrenule još 2016. godine dr. sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a u tom se konceptu neurorazličitost, koja se kod djece može manifestirati na različite načine, promatra kao bogatstvo.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

Filmovi Zagreb filma imaju kultni status u hrvatskoj kinematografiji. 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća u toj su produkciji nastali neki od najboljih animiranih filmova u Hrvatskoj. Za film Surogat Dušan Vukotić dobio je prestižnu nagradu Oscar 1962. godine. Ovogodišnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu bit će obilježen uz filmove Krava na mjesecu iNestašni robot Dušana Vukotića, Vau-Vau Borisa Kolara, Posjet iz svemira Zlatka Grgića i Bušo hrabri izviđač Norberta Neugebauera.

Mjesta su ograničena te se prijave šalju putem upita na mail senzorne@hfs.hr.

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a informacije o projekcijama objavljuju se na stranicama Hrvatskog filmskog saveza, koji poziva sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te na taj način podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

U TV programima za djecu nema dovoljno likova s teškoćama u razvoju