Miyazakijev animirani film spoj je fantazije i drame u kojoj adolescent Mahito mora prihvatiti smrt majke napuštanjem ratne stvarnosti i ulaženjem u čudesni svijet koji će oblikovati njega i poslijeratni svijet u kojem će odrastati

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Oscarom ovjenčan Dječak i čaplja djelo je najvećeg redatelja animiranih filmova današnjice – Hayaoa Miyazakija. Film je poseban po tome da je stvaran osam godina ručno crtanom animacijom na papiru, potpomognutom digitalnim alatima. Savršeno za inspiraciju likovno talentiranoj djeci.

Dječak i čaplja nije poput Miyazakijevog dječjeg klasika Totoro, nego je više na tragu Princeze Mononoke s težim temama i krvavijim prizorima, no obiluje slatkim bićima (Waraware!) i humorističkim situacijama po kojima su redatelj i studio Ghibli poznati. Spoj je fantazije i drame u kojoj adolescent Mahito mora prihvatiti smrt majke napuštanjem ratne stvarnosti i ulaženjem u čudesni svijet koji će oblikovati njega i poslijeratni svijet u kojem će odrastati.

Avanture male Chihiro: spašavanje roditelja u gradu duhova

Film je višeslojno djelo koje poput dojmljivog sna potiče na razmišljanje i kao takav idealan je za adolescente koji se trebaju nositi s novim emocijama, odgovornošću i uspostaviti svoje “ja” u svijetu odraslih.

Film se prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Za djecu: 12+

Za roditelje: Odrasli mogu uživati u višeslojnim temama koje djeca ne mogu shvatiti te predivnoj ručno crtanoj animaciji. Ništa slično ne postoji osim u opusu ovog legendarnog redatelja čija mašta nema granice niti u 83. godini života.

Nasilje: Prizor bullyinga u školi koji rezultira time da Mahito samozljeđuje sebe lupajući kamenom u glavu (uz dosta krvi) ne bi li potakao pozornost prezaposlenom ocu i izbjegao školu.

Zastrašujući prizori: Navedeno samoozljeđivanje, groteskna transformacija čaplje, umiranje spaljenog pelikana, krvavo tranširanje golemog morskog bića, divovske papige koje u nekoliko navrata žele pojesti Mahita.

Rječnik: Primjeren je djeci.

Seks: Nema nikakvih prizora niti aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

Luka: Pixarova posveta Felliniju i Miyazakiyu