Pixarov animirani film Luka topla je priča o odrastanju, dječjoj znatiželji i prijateljstvu. Prikladan je za djecu od 6 godina na dalje, a roditelje će nasmijati i pobuditi im nostalgične emocije

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Film Luka još je jedan od odličnih Pixarovih uradaka koji će oduševiti djecu i roditelje. Film je posveta Pixara talijanskom redatelju Federicu Felliniju i japanskom redatelju Hayau Miyazakiju iz studija Ghibli (konkretno, krasnom animiranom filmu iste tematike Ponyo na litici kraj mora).

Avanture male Chihiro: spašavanje roditelja u gradu duhova

Luka se bavi dvojicom mladih morskih bića koji se transformiraju u ljudske dječake kako bi se uklopili u jedan talijanski gradić i okušali ljudski život. Topla je to priča o odrastanju, dječjoj znatiželji i nadasve prijateljstvu. Dok ga roditelji gledaju zasigurno će se prisjetiti svojeg odrastanja, a djeca će uživati u pustolovinama simpatičnih morskih bića s kojima bi, vjerujemo, vrlo rado provela ljetne praznike.

Film igra u kinima sinkroniziran na hrvatski jezik samo u 2D formatu.

Za djecu: 6+

Za roditelje: Film obiluje gegovima i smiješnim situacijama koje će lako nasmijati i roditelje, a kako se radi o cijenjenom studiju Pixar očekuju ih i nostalgične emocije.

Nasilje: Nasilja nema, ali je jedan od sporednih likova tipični bully.

Zastrašujući prizori: Nakana stanovnika da nemilosrdno ubiju morska čudovišta prikazana je više puta, a kako se radi o simpatičnim glavnim likovima to bi moglo biti zastrašujuće mlađoj djeci.

Rječnik: Ponekad se koriste pogrdne riječi poput glupan, ali uglavnom ih izgovaraju morska bića bez da znaju što znače.

Seks: Nema seksualnih aluzija.

Tempo: Tempo varira od laganog do brzog, ali je prilagođen i mlađoj djeci.

Poput izleta u prirodu: Ainbo – dobri duh Amazone