Priručnik ‘Od ideje do premijere kratkog filma’ autorice Melite Horvatek Forjan donosi korisne primjere i savjete za voditelje školskih filmskih družina i one koji žele obogatiti svoje znanje o nastanku filma, a možete ga besplatno preuzeti na stranici filmskapismenost.hr

Pišu: Melita Horvatek Forjan i Ana Dokler

Na platformi Filmska pismenost, koju je 2023. pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar, odnedavno je za preuzimanje dostupan metodički priručnik za voditelje školskih filmskih družina “Od ideje do premijere kratkog filma“.

Autorica priručnika je Melita Horvatek Forjan, profesorica Hrvatskoga jezika i suvoditeljica Filmske družine ZAG Osnovne škole Marije Jurić Zagorke i Udruge Zaigrani Aktivni Gromoglasni iz Zagreba, dugogodišnja polaznica i predavačica na Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” te voditeljica brojnih filmskih radionica za djecu i mlade, suautorica vodiča za voditelje filmskih družina Od ideje do premijere (Profil, 2011.) i metodičkih priručnika Snaga medija 6 i 7 (Školska knjiga, 2021.) i Snaga medija 8 (Školska knjiga, 2022.).

Snimajući filmove djeca uče i o prihvaćanju različitosti

Svoje znanje i iskustvo u radu s djecom i mladima tijekom nastanka filma objedinila je u priručniku koji sadrži sedam poglavlja u kojima se opisuju postupci i metode rada s učenicima na razvoju filmske pismenosti. Priručnik je pun korisnih primjera i savjeta za voditelje školskih filmskih družina i  onih koji žele upotpuniti i obogatiti svoje znanje o nastanku filma.

U poglavlju Osnivanje školske filmske družine autorica nas upoznaje s preduvjetima potrebnim za osnivanje družine, kao i godišnjim planom i programom rada filmske družine.

Poglavlje Od ideje do scenarija kratkog filma upućuje voditelje – početnike kako ideja vodi do teme filma, kako napisati sinopsis ili kratak sadržaj filma, što je scenoslijed i koji su dijelovi scenarija ili detaljnog opisa filma.

Kako napisati scenarij za film

Knjiga snimanja konačna je razrada scenarija prije snimanja igranog ili animiranog filma. Bez razrađene knjige snimanja i plana što, kada i kako snimati – početnici se nikako ne bi trebali upustiti u snimanje jer će na filmskom setu nastati potpuna zbrka. U ovom poglavlju navedeni su i primjeri iz knjige snimanja kratkog dječjeg filma Naš online život.

U poglavlju Na snimanju kratkog filma upoznajemo se s članovima filmske ekipe i njihovim zaduženjima (redatelj, snimatelj, majstor zvuka, mikroman, glumci, statisti…) na filmskom setu.

Nakon završetka snimanja slijedi Postprodukcija filma koja započinje pregledom snimljenoga materijala i odabira uspjelih kadrova za montažu. Montaža zahtijeva kreativnost, strpljenje i digitalno predznanje i učenika i mentora. U montaži se snimljeni materijal slaže na razne načine kojima se određuje redoslijed i dužina trajanja kadrova, povezuje se prostor i vrijeme radnje, usklađuje se zvuk sa slikom, dodaje se glazba i razni efekti.

Četiri načina povezivanja kadrova u montaži

Svečana premijera može se održati u učionici, predvorju ili školskoj dvorani ako su osigurani tehnički preduvjeti za projekciju. Ako postoji suradnja s lokalnom zajednicom, svečana premijera dogovara se u obližnjem kinu, kulturnom centru, narodnom sveučilištu, kinoklubu ili nekoj većoj društvenoj dvorani u kojoj se mogu osigurati bolji uvjeti za projekciju nego u školskom prostoru. Nakon projekcije mladi filmaši zahvalit će glumcima i svima koji su bili ispred i iza kamere u procesu nastanka kratkog filma od prvotne ideje do svečane projekcije. Pljesak gostiju i uzvanika bit će najveća nagrada za veliki trud koji su članovi družine uložili u nastanak filma.

Poglavlje Promocija filma na festivalima sadrži prijedloge za voditelje družina kako prijaviti i promovirati gotov dječji film na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Urednica priručnika je viša savjetnica za filmsku pismenost HAVC-a Ingrid Padjen Đurić, a vizualno je bogat i likovno zanimljiv zahvaljujući suradnji autorice s voditeljima filmskih družina iz Sv. Petra Orehovca, Strahoninca, Čakovca, Zaprešića, Gunje, Kutine, Šipana, Gline i Zagreba i njihovim slikovnim prilozima.

Preuzmite priručnik ‘Od ideje do premijere kratkog filma’

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole