Na stručnom skupu za nastavnike i školske knjižničare, koji organiziraju Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Agencija za elektroničke medije i Agencija za odgoj i obrazovanje bit će predstavljeni rad i obrazovni materijali Francuskog nacionalnog centra za informacijsku i medijsku pismenost

Piše: Ana Dokler

U organizaciji Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Agencije za elektroničke medije i Agencije za odgoj i obrazovanje, u ponedjeljak 30. studenog održat će se online stručni skup pod nazivom “Francuski pristup podučavanju medijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama”, namijenjen hrvatskim osnovnoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima i školskim knjižničarima.

U Francuskoj još od 1983., kao agencija Ministarstva obrazovanja, djeluje Francuski nacionalni centar za informacijsku i medijsku pismenost (CLEMI), prvo institucionalno tijelo za medijsku pismenost u Europi. CLEMI se bavi osposobljavanjem nastavnika i razvojem obrazovnih materijala i alata za razvoj medijske pismenosti djece i mladih te daje podršku dječjem medijskom stvaralaštvu u školama, kao i projektima koji povezuju nastavnike i medijske profesionalce.

Isabelle Feroc Dumez, znanstvena direktorica u CLEMI-ju, na stručnom skupu će predstaviti temelje informacijske i medijske pismenosti prema francuskom pristupu, kao i konkretne primjere aktivnosti koje se mogu provoditi u učionici. CLEMI-jevi obrazovni materijali, prevedeni na hrvatski jezik, ostat će dostupni nastavnicima i školskim knjižničarima kako bi ih mogli korisititi u radu s učenicima.

Stručni skup istog sadržaja održat će se na engleskom jeziku na platformi Teams, 30. studenog u dva termina: od 9 do 11.30 i od 14 do 16.30 sati, za po 25 polaznika.

Sudjelovat će učitelji i nastavnici hrvatskog i francuskog jezika te stručni suradnici školski knjižničari u osnovnim i srednjim škola, učitelji i nastavnici-mentori, savjetnici i voditelji Županijskih stručnih vijeća, uz uvjet diseminacije, a prijave su moguće preko Ettaedu sustava za online prijavu na skupove Agencije za odgoj i obrazovanje http://ettaedu.azoo.hr.

I Hrvatskoj bi dobro došla posebna Agencija za medijsku pismenost