U sklopu projekta HFS online tijekom godine će se održati šest različitih online radionica namijenjenima mladima do 25 godina i starijima od 54 godine. Prijave za prvi ciklus Digitalne filmske naSTAVe otvorene su do 16. veljače, a već sada možete rezervirati mjesto i na ostalim radionicama

Izvor: HFS online

Novi projekt Hrvatskog filmskog saveza i Blank filmskog inkubatora HFS online omogućuje održavanje filmskih obrazovnih programa bez obzira na prostorne i vremenske uvjete i njihovo proširenje izvan Zagreba, kako bi im se mogli priključiti zainteresirani iz cijele Hrvatske. Rad Hrvatskog filmskog saveza obuhvaća izdavaštvo, revijske i obrazovne radionice i kinoprikazivačku djelatnost, a sada i šest različitih online radionica namijenjenima mladima do 25 godina i starijima od 54 godine.

Projekt HFS online nastao je kao odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina, koje su najviše pogođene pandemijskom situacijom, da uključeno konzumiraju kulturu i razvijaju nove vještine i znanja kroz filmski medij. Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih, kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici.

Novi projekt Hrvatskog filmskog saveza za dostupnije filmsko obrazovanje

Prijave za prvu radionicu Digitalne filmske naSTAVe traju do 16. veljače, a putem prijavnice na online.hfs.hr već možete rezervirati mjesto za sudjelovanje i na ostalim radionicama tijekom godine.

Radionice za mlade do 25 godina

Na radionici Digitalne filmske naSTAVe polaznici će kroz gledanje različitih, umjetnički relevantnih filmskih dijela naučiti interpretirati i analizirati filmove, što podrazumijeva da će pored usvajanja teorijskih znanja naučiti kritički promišljati i samopouzdano dijeliti mišljenja. Radionica je zbog velikog interesa podijeljena u tri ciklusa, od 21. do 25. veljače, od 18. do 28. kolovoza i od 10. do 26. listopada, a nakon svakog završenog ciklusa polaznici će dobiti diplomu o završenoj radionici. Prijave za prvi ciklus u veljači otvorene su do 16. veljače.

Palunkov online bootcamp scenaristička je radionica, gdje će polaznici oblikovati svoju ideju u scenarij za kratki film, ali isto tako i isprobati napisano u praksi. Polaznici će imati priliku snimiti probnu verziju filma po vlastitom scenariju. Na taj način ne samo da se usvajaju osnovna znanja cijeloga procesa – od ideje do realizacije – već se koriste i dva ključna momenta, glumačka proba i radna snimka kao povratne informacije koje pomažu da se zamišljena priča izloži pitkije, napetije i zanimljivije. Radionica će se održati od 4. do 14. travnja.

Give and Take radionice animiranog, dokumentarnog i igranog filma zamišljene su kao novi, online produkcijski model za stvaranje filmova. Radi se u grupama, tako da svaka završi dio filma za koji je prethodno odslušala predavanja, a zajedno stvore jedan film. Na ovoj radionici polaznici, osim teorijskih znanja o režiji, snimanju i montaži, uče i kako sve to napraviti u praksi i snimiti svoj prvi film i to – online. Radionica je podijeljena u dva ljetna ciklusa: od 1. do 20. lipnja i od 1. do 20. srpnja.

Radionice za starije od 54 godine

Palunkova naopaka gledaonica polaznicima će pružiti potpuno drukčije iskustvo gledanja filmova tijekom kojeg će vježbati opažanje i sastavljanje elemenata radnje filma. Na Palunkovoj naopakoj gledaonici polaznici će doznati da scenaristi često priče smišljaju naopačke i pritom koriste neke čudne križaljke. Radionica promovira stvaralački način gledanja i promišljanja filma. Gledaonici se možete pridružiti od 22. do 25. ožujka.

Tuškanac na +54 sastoji se od gledanja recentnih filmova te analize, kritičkog promišljanja i rasprava, kroz koje će polaznike voditi renominirani filmski kritičari i teoretičari koji će poticati razmjenu mišljenja, a sve s ciljem jačanja kritičkog promišljanja i zajedništva. Ova radionica održat će se od 26. do 29. travnja.

Radionica Filmski Book Club uključuje čitanje važnih djela vezanih uz filmsku teoriju, o kojima se nakon pročitanog održavaju online „konzultacije“ s renomiranim filmskim kritičarima, teoretičarima filma i ostalim relevantnim gostima. Svi filmoljupci i knjigoljupci mogu odmah u kalendaru rezervirati datume od 24. do 26. listopada za Filmski Book Club.

Ako već sada imate dodatnih pitanja i ne želite izgubiti mjesto na radionicama, javite se mailom na martina.kolaric@hfs.hr

Hrvatski filmski savez realizira projekt HFS online u partnerstvu s udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK.

Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu