HFS online novi je projekt Hrvatskog filmskog saveza u partnerstvu s udrugom Blank_filmski inkubator, u sklopu kojeg će biti razvijena nova digitalna platforma te održane interaktivne filmske radionice za djecu i mlade do 25 godina te za osobe starije od 54 godine

Izvor: Hrvatski filmski savez

Pandemija bolesti COVID-19 rezultirala je značajnim smanjenjem aktivnosti u svim sferama javnog i društvenog života u mnogim državama. Posebno se to odrazilo na otkazivanje kulturnih događanja kao što su koncerti, kino projekcije, edukativna predavanja te brojne kulturne manifestacije kojima prisustvuje veći broj ljudi. Zbog toga je Hrvatski filmski savez brojne svoje aktivnosti prebacio u digitalnu sferu, čime je omogućena veća dostupnost programa onima koji do tada, zbog geografskih, fizičkih ili socijalnih razloga nisu bili u prilici sudjelovati u programima.

Projekt HFS Online nastao je kao odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina, koje su novonastalom situacijom najviše pogođene, da uključeno konzumiraju kulturu i razvijaju nove vještine i znanja kroz filmski medij. Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt, koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici.

Web platforma za učenje o filmu i filmske susrete

Projekt nastoji pomicati granice kreativne i tehničke vizije vodeći se tezom da film i filmsko obrazovanje igraju ključnu ulogu u osjećaju zajedništva i uključenosti u društvo. Cilj je reaktivirati ciljne skupine, potičući ih da aktivno sudjeluju u programima projekta. Djeca i mladi do 25 godina kroz tri radionice mogu steći znanja i vještine koje ih čine konkurentnijima na tržištu rada, dok stariji od 54 godine u preostala tri programa pronalaze zajedništvo te aktivno sudjeluju kao kritičari, komentatori i stvaratelji boljeg društva.

Projekt otvara i digitalnu platformu koja će predstavljati izvor znanja filmske teorije. Na njoj će biti vidljivi zanimljivi sadržaji proizašli iz završenih radionica te korisne smjernice za daljnje usavršavanje znanja i vještina.

U Hrvatskom filmskom savezu ističu nužnost filmske pismenosti kako bi svi razumjeli jezik filma i shvatili njegovu medijsku moć. Osim toga, rad na filmu promiče vršnjačku toleranciju, razvija kreativnost i kritičnost njegovih autora te tako doprinosi osobnom razvoju i poboljšanju ukupne kvalitete života.

Radionice u projektu – Digitalna filmska naSTAVa, radionica Give and Take, Palunkov filmski bootcamp, Palunkova naopaka gledaonica, Tuškanac na plus 54 i Filmski book club – uključit će obje ciljane skupine koje su najizloženije riziku socijalne isključenosti – djecu i mlade te osobe starije od 54 godina.

Uključeno preko 30 filmaša, filmskih teoretičara i kritičara

U projektu će sudjelovati preko 30 stručnjaka, voditelja i predavača: redatelja, montažera, snimatelja, filmskih teoretičara i kritičara. Prve radionice kreću već u veljači, a trajat će cijelu godinu. Očekuje nas preko 20 filmskih hitova, analiza, radionica scenarija, filmskih kritika, snimanja filmova online i brojnih drugih aktivnosti. Više informacija o prijavama i datumima radionica uskoro će biti dostupno na internetskoj stranici Hrvatskog filmskog saveza, kao i Facebook stranici. Web platforma projekta otvara se krajem siječnja.

Ako već sad imate dodatnih pitanja i ne želite izgubiti mjesto na radionicama, javite se mailom na martina.kolaric@hfs.hr.

Projekt se realizira u partnerstvu s udrugom Blank_filmski inkubator, a financira se uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online.