I scenografija je alat za pričanje priče, a koje sve informacije može prenijeti gledatelju saznajte iz videopriloga s edukativne platforme Blank Edu

Izvor: edu.blankzg.hr

Scenografija može gledatelju vrlo jednostavno dati puno važnih informacija o vremenu i mjestu radnje, a može i odrediti atmosferu scene. Po sitnim detaljima možemo znati je li neko mjesto sterilno i poslovno, prljavo i sumnjivo, ili ugodno i domaće. Scenografija također može pomoći u karakterizaciji lika, pokazatelj je kakvom društvenom sloju pripada, je li lik neodgovoran i neuredan, ili drži li do neke organizacije i rutine”, objašnjeno je u videoprilogu s portala Blank Edu, edukativne platforme udruge Blank_filmski inkubator.

Film iz kojeg ćete saznati što radi direktor fotografije

Tu su i zanimljive informacije iz filmske povijesti, odnosno snimanju filmova u studiju i na autentičnim lokacijama: “Prvi filmovi su se morali snimati u studijima, jer je filmska vrpca trebala jaka studijska svjetla da bi se slika vidjela pravilno. Uz to prvi filmaši su htjeli imati sve pod kontrolom kako bi bili efikasni s vremenom za snimanje.

Scenografi su najčešće stvarali sobe od tri zida, a tamo gdje bi trebao biti četvrti zid bile su kamere i filmska ekipa. No bilo je i kompliciranijih scenografskih pothvata. Ponekad bi se izgradile i cijele zgrade u studijima, ili bi se bazenima stvorila iluziju mora. Prednost studija je ta da možete jedan dan biti u New Yorku, drugi dan u svemirskom brodu, a treći u Rimskom carstvu, bez da morate napuštati mjesto na kojem snimate.

Ako snimate video, držite se ovog pravila

Kasnije su neki filmaši odlaziti iz studijskih prostora jer su željeli snimati na autentičnim lokacijama. Neki su smatrali da bi film bio uvjerljiviji da se snima na pravim lokacijama, no čak i oni nisu mogli snimati u prostorima kakve su zatekli. Još uvijek su potrebni scenografi da dorade postojeći prostor kako bi i sam prostor bolje pomogao priči.”

Dobro je detljno razmišljati o scenografiji kao alatu za pričanje priče, jer gledatelju može podsvjesno i neometano prenijeti veliku količinu informacija o vašem filmu i obogatiti iskustvo gledanja, zaključak je ovog edukativnog videa s platforme Blank Edu, na kojoj se mogu pronaći i drugi zanimljivi materijali i videoprilozi o filmskoj produkciji.

Kako napisati scenarij za film