Sljedeće senzorne projekcije, prilagođene djeci s teškoćama u razvoju, održat će se 17. studenog u 10 sati u zagrebačkom kinu Kinoteka te 26. studenog u 11 sati u kinu Samobor, a prikazivat će se švedski animirani film ‘Gordon i Paddy’

Izvor: Hrvatski filmski savez

 “Kino za sve dostupno svima” krilatica je programa senzornih projekcija koja ga ujedno najbolje i opisuje. Ove inkluzivne projekcije namijenjene su djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije. Sukladno tome, na njima se prikazuju animirani filmovi koji su u auditivnom i vizualnom smislu prihvatljivi za djecu sa senzornim poteškoćama.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. dr.sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a u tom se konceptu neurorazličitost, koja se kod djece može manifestirati na različite načine, promatra se kao bogatstvo.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

Senzornim se projekcijama djeci s teškoćama senzorne integracije omogućuje sudjelovanje u kulturnim događanjima, s naglaskom na udobnost i osjećaj dobrodošlice u kinu. One prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, već stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

Slijedeće senzorne projekcije održavaju se u petak, 17. studenog u zagrebačkom kinu Kinoteka s početkom u 10 sati, te 26.  studenog u kinu Samobor s početkom u 11 sati. Ovoga puta gledat će se švedski animirani film “Gordon i Paddy”. U njemu šef policijske postaje Gordon zapošljava novu pomoćnicu, pametnu mišicu Paddy te zajedno pokušavaju riješiti slučaj nestalih lješnjaka. Film je sinkroniziran na hrvatski.

Svi zainteresirani za dolazak na projekcije mogu se javiti na e-mail adresu senzorne@hfs.hr.

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a Hrvatski filmski savez poziva sve gradove i kina koji još nisu da se uključe i podrže projekt te na taj način podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama. Sve dodatne informacije možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Više o ostalim senzornim projekcijama u sljedećim tjednima saznajte OVDJE.