Filmske projekcije prilagođene djeci s poteškoćama senzorne integracije u suradnji s Centrom za mlade Ribnjak i Centrom za kulturu i obrazovanje Susedgrad nastavljaju širiti važnu poruku o prihvaćanju različitosti. Na programu su animirani filmovi Koyaa i Plavi medo te Bambi

Izvor: Hrvatski filmski savez

Pod krilaticom “Kino dostupno svima“, senzorne projekcije, prilagođene djeci s poteškoćama senzorne integracije, postaju pristupačnije svojim korisnicima te će se u ovoj godini odvijati i na dvije nove lokacije u Zagrebu.

Prva ovogodišnja projekcija održat će se 9. ožujka u 11 sati na sceni Ribnjak, Ribnjak 1. Bit će prikazan blok kratkih animiranih filmova Koyaa, kao i kratki dokumentarni film o nastanku Koyee i njegovih avantura. Koyu je osmislio slovenski autor Kolja Sakside, a njegov animirani lik ubrzo je postao miljenikom djece diljem svijeta.

Čarolija animiranog filma otkrivena u serijalu Koyaa

 

Uz Koyu, na ovoj senzornoj projekciji bit će prikazan i kratki animirani film Plavi Medo. U njemu, dječak za svoj peti rođendan dobije plavog plišanog medu. Iako je silno želio otvoriti dar, mama mu to nije dopustila, jer se na plišancima nakupljaju prašina i bakterije. Što se dogodilo dalje, saznajte na Sceni Ribnjak!

U Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, u petak 15. ožujka u 17:30 moći će se pogledati prava poslastica, film Bambi, Disneyev hit koji je prije više od 80 godina osvojio svijet.

Mjesta za projekcije su ograničena pa svoje mjesto rezervirajte putem e-maila senzorne@hfs.hr.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. dr.sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

Projekt stavlja naglasak na stvaranje zajedništva među djecom te potiče razvoj tolerancije i empatije. Senzorne projekcije kontinuirano osiguravaju toplo i pozivajuće okruženje u kino dvoranama diljem Hrvatske, a svakom projekcijom jača se poruka o poticanju tolerancije i prihvaćanju različitosti.

Projekcijski programi odvijaju se u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije. Filmovi se gledaju se uz prigušena svjetla i slabiji zvuk, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, ili baka i djedova.

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a informacije o projekcijama objavljuju se na stranicama Hrvatskog filmskog saveza, koji poziva sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te na taj način podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Sve dodatne informacije možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr

U TV programima za djecu nema dovoljno likova s teškoćama u razvoju