U ponedjeljak 12. prosinca u 10 sati u Kinu Tuškanac održat će se besplatna inkluzivna projekcija animiranog filma ‘Tko se boji vuka još’ prilagođena djeci s teškoćama senzorne integracije

Izvor: Hrvatski filmski savez

 “Kino za sve dostupno svima” krilatica je programa senzornih projekcija koja ga ujedno najbolje i opisuje. Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a u tom se konceptu neurorazličitost, koja se kod djece može manifestirati na različite načine, promatra se kao bogatstvo. Neka djeca burno reagiraju na glasan zvuk, neka na jako svjetlo, neka ne mogu podnijeti da je druga osoba u njihovoj blizini, neka ne mogu sjediti na mjestu dulje od nekoliko minuta, a neka ne mogu pratiti brzu izmjenu slika, scena, sekvenci.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

Senzornim se projekcijama djeci s teškoćama senzorne integracije omogućuje sudjelovanje u kulturnim događanjima, s naglaskom na udobnost i osjećaj dobrodošlice u kinu. Upravo je kino to mjesto u kojem djeca u društvu vršnjaka mogu kroz socijalnu interakciju, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav, usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje. Programom se u kino dvorani stvara siguran prostor za međusobno upoznavanje, učenje i prihvaćanje različitosti, pri čemu djeca uče o empatičnom i tolerantnom ophođenju prema drugima.

Sljedeća senzorna projekcija održat će se u Kinu Tuškanac 12. prosinca u 10 sati, a bit će prikazana animirana komedija Tko se boji vuka još.

Film je sinkroniziran na hrvatski, a bavi se neobičnom avanturom pomalo naivnog vuka. U želji da pridobije ljubav vučice uzima krivi čarobni napitak koji ga transformira u ovna.

Svi zainteresirani za dolazak na projekciju mogu se javiti na e-mail adresu senzorne@hfs.hr.

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a informacije o projekcijama objavljuju se na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Video lekcija: Kako gledati animirani film