U sklopu projekta sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza petnaestero srednjoškolaca sudjelovat će na trodnevnom novinarskom kampu, koji se održava početkom veljače u Poreču, a prijave su otvorene do 15. siječnja

Izvor: Hrvatski školski sportski savez

Hrvatski školski sportski savez i ove godine poziva sve zainteresirane učenice i učenike srednjih škola da se prijave za sudjelovanje u projektu sportskog novinarstva “Igram, pišem, lajkam” koji uključuje IPL novinarski kamp i praćenje državnih prvenstava u 2023.

Učenici se mogu prijaviti bilo kojim sportskim novinarskim uratkom, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Prijave traju do 15. siječnja 2023., nakon čega će Hrvatski školski sportski savez autore najboljih 15 radova pozvati na trodnevni novinarski kamp u Poreč na kojem će učiti o osnovnim postavkama sportskog novinarstva, pisanju izvještaja sa školskih natjecanja, intervjuima, stvaranju sadržaja za društvene mreže te osnovama fotografiranja i stvaranja jednostavnih videa.

Videovodič kroz medije: Kako nastaje sportski program

S učenicima će raditi sportski novinari, sveučilišni profesori, ali i stručnjaci u području društvenih mreža i sportske fotografije te ih pripremiti za uspješno sudjelovanje na državnim prvenstvima. Među predavačima su Marin Šarec, Ivana Fedora, Ivan Dorian Molnar i Sara Horvatić.

Partner edukacije je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu čiji će volonteri pomoći u planiranju i provedbi radionica. IPL novinarski kamp održat će se tijekom Državnog prvenstva u hrvanju i sportskom plesu, od 5. do 8. veljače u Poreču.

Kako je bilo na IPL kampu prošle godine, pogledajte u videu IPL novinara Simona Brešćanskog:

Nakon edukacije, svi će finalisti projekta svoja novostečena znanja moći pokazati u praksi na nekom od nadolazećih državnih prvenstva te pisanjem, fotografiranjem i intervjuiranjem stvarati sadržaj koji će se ocijenjivati i na temelju kojeg će se odabrati pobjednici projekta.

Prošlogodišnja pobjednica projekta je Dora Maravić, o čijem IPL iskustvu možete više pročitati ovdje.

Detaljne upute za prijavu za mentore i učenike pronađite OVDJE, a sva dodatna pitanja i informacije o projektu, načinu prijave i promjenama, možete se javiti na ipl@skolski-sport.hr.

Materijali za učenje o novinarstvu – kroz teoriju i praksu