Pogledajte pet kratkih animiranih filmova koje su ovog ljeta snimili učenici nižih razreda osječkih osnovnih škola na radionici stop-trik animacije u Video klubu “Mursa”

Izvor: Video klub “Mursa”

U sklopu 15. Ljeta u Domu tehnike, osječki Video klub “Mursa” je u svom prostoru od 3. do 7. srpnja održao petodnevnu radionicu stop-trik animacije na kojoj je sudjelovalo desetak učenika nižih razreda osječkih osnovnih škola.

Stop-trik animacija je ostvarivanje iluzije pokreta snimanjem predmeta na različitim mjestima u prostoru, bez pomicanja kamere. U praksi to znači da snimite fotografiju pa pomaknete predmet u kadru, pa ponovo snimite fotografiju pa ponovno pomaknete predmet u kadru… Na kraju se povezivanjem snimljenih fotografija u montaži ostvari iluzija kretanja snimljenog predmeta.

Napravite svoj film u tehnici stop animacije

Ovom prilikom osječki su osnovnoškolci imali priliku upoznati se sa stop-trik animacijom te sami napraviti svoj animirani film. Polaznici su smišljali svoje priče, izrađivali pozadine te animirali likove. Koristili su lutkice od kartona, koje im je ustupila gospođa Tomislava Brajdić. Zadnji dan radionice organizirana je projekcija za zainteresiranu publiku i podjela diploma polaznicima.

medijska-pismenost-stop-trik-animacija-diplome

Radionicu su vodili Aleksandar Muharemović i Nataša Dorić iz Video kluba “Mursa”.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’