Pojam ‘tehnoferencija’ odnosi se na distrakcije u interakciji roditelja i djece uslijed korištenja tehnoloških uređaja – pametnog telefona, tableta, televizora, računala i ostalih. Novo istraživanje bavilo se utjecajem takvih distrakcija na ponašanje djece

Piše: Ana Dokler

Studija Dječje bolnice C.S. Mott Sveučilišta u Michiganu i Državnog sveučilišta u Illinoisu, u kojoj je sudjelovalo 170 obitelji, pokazala je da u obiteljima u kojima roditelji učestalo koriste tehnologiju, djeca češće pokazuju probleme u ponašanju. Rezultati studije u kojoj je sudjelovalo 170 obitelji objavljeni su u svibnju 2017. u internetskom izdanju časopisa Child Development.

Istraživala se povezanost upotrebe tehnologije roditelja s problemima u ponašanju kod djece i neželjenjim ponašanjima poput emocionalnih ispada, nastupa gnjeva i cendranja. Naglasak je bio na tome kako i koliko često se tijekom dana uređaji koriste na način da prekidaju interakciju roditelja i djeteta, poput provjeravanja poruka tijekom obroka, igre, rutinskih aktivnosti kao što su priprema za spavanje ili razgovor s djetetom.

U tom kontekstu važan je pojam ‘tehnoferencija’, koji je prije pet godina uveo jedan od autora studije, dr. sc. Brandon T. McDaniel, a odnosi se na distrakcije u interakciji roditelja i djece uslijed korištenja tehnoloških uređaja – smartphonea, tableta, televizora, računala i ostalih.

Da bi se utvrdila uzročno-posljedična veza potrebna su dodatna istraživanja, ali ono što studija sugerira jest da su čak i male ili naizgled uobičajene količine distrakcija u interakciji zbog korištenja tehnologije povezane s većim problemima u ponašanju poput hiperaktivnosti, pretjerane senzibilnosti, cendranja i emocionalnih ispada.

Jesper Juul: Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Dr. Jenny Radesky, jedna od autorica studije napominje kako je moguće da su roditelji djece s problemima u ponašanju skloniji tome da se, tijekom vremena kojeg provode s djecom, povuku ili opuste uz pomoć tehnologije.

“Ipak znamo da se prijemčivost roditelja za dijete mijenja kada koriste mobilnu tehnologiju… Teško je istovremeno podijeliti pažnju između svih važnih informacija koje dolaze s uređaja i okupiraju našu pozornost i socijalnih i emocionalnih informacija koje dolaze od naše djece te ih istovremeno efikasno procesuirati”, izjavila je dr. Radesky za portal Michigan Health Lab.

Polovica roditelja zbog mobitela prekida interakciju s djecom više od tri puta dnevno

Cilj studije je bio saznati više o utjecaju sve učestalijeg korištenja tehnologije na obiteljske odnose i djecu. Otprilike polovica (48%) ispitanih roditelja prijavilo je prekide u odnosu s djecom više od tri puta dnevno, 17% tvrdi da se to događa jednom, a 24% dva puta dnevno. Samo 11% reklo je da ne prekidaju odnos s djetetom zbog mobilnog ili nekog drugog uređaja.

Autori studije savjetuju roditeljima da osmisle vrijeme u kojem će odložiti uređaje i posvetiti svu svoju pozornost djeci. Određivanje mjesta ili vremena u danu, koji će biti slobodni od tehnologije – poput vremena obroka ili igre odmah nakon radnog vremena – može pomoći smanjiti tenzije u obiteljskim odnosima, izazvane svojevrsnim modernim stapanjem vanjskog svijeta s unutarnjim životom obitelji.

Večera bez uređaja: na pola sata maknite mobitele i povežite se s obitelji

Mala djeca čiji roditelji često prekidaju vrijeme koje provode s obitelji izvlačeći pametne telefone ili tablete, pokazuju veću sklonost neželjenim ponašanjima poput ispada bijesa.

Iako ova studija nije utvrdila uzročno-posljedičnu vezu, pokazala je da određena povezanost roditeljskog korištenja tehnologije i problematičnih ponašanja djece postoji, a zanimljivo je da se ovoga puta istraživao utjecaj korištenja tehnologije od strane roditelja, a ne od strane djece, što je do sada češće bilo predmet istraživanja.

“Roditelji mogu imati mnogo dobrobiti od povezanosti s vanjskim svijetom putem mobilne tehnologije bez obzira je li riječ o poslu, društvenom životu ili držanju koraka s najnovijim vijestima. Sve u svemu nije realno, a niti potrebno zabraniti upotrebu tehnologije u kući”, kaže Jenny Radesky.

“Svi mi danas imamo i stalno sa sobom nosimo uređaje i ne bismo trebali osjećati krivnju zbog toga, ali potrebno je malo više pozornosti obratiti na to koliko često uzimamo uređaje u ruke dok smo u blizini male djece, jer je to, u najmnanju ruku, povezano s njihovim ponašanjem.’, dodaje McDaniel.

Putokaz za mudro korištenje medija u obitelji: 22 pitanja za roditelje

Foto: Ed Yourdon via VisualHunt.com / CC BY-NC-SA