Radionice u medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu održavat će se u razdoblju od 4. ožujka do 14. travnja. Prijave za sudjelovanje trajale su od 5. do 19. veljače i u tom razdoblju prijavilo se ukupno 100 skupina učenika od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole

Piše: Irena Domitrović

Medijska pismenost je vještina o kojoj možemo i trebamo učiti iz različitih izvora. Kako bi djeci i mladima omogućili učenje o medijima izravno od medijskih profesionalaca, Agencija za elektroničke medije i UNICEF u partnerstvu s vodećim medijskim kućama u sklopu Dana medijske pismenosti i ove godine organiziraju radionice “Djeca upoznaju medije” .

Radionice u šest gradova

Radionice će se održavati od 4. ožujka do 14. travnja 2019. u medijskim kućama u šest gradova: Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu, a namijenjene su učenicima od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

Medijski će djelatnici na radionicama učenicima pokazati kako funkcionira njihov medij, kako se stvaraju medijski sadržaji, koliko su procesi prikupljanja informacija kompleksni i što je sve potrebno da bi se dobio finalni medijski proizvod.

Djeca upoznaju medije: radionice za djecu i mlade u medijskim kućama

Neki će učenici imati priliku i sami se okušati u proizvodnji medijskih sadržaja i pod mentorstvom profesionalnih novinara i urednika napisati članak, ili snimiti vlastiti radijski ili televizijski prilog.

Cilj radionica je omogućiti djeci i mladima da dobiju uvid u funkcioniranje medija i procese stvaranja medijskih sadržaja te ih potaknuti na kritičko promišljanje o medijskim sadržajima koje inače prate.

Kako se prijaviti

Prijave za radionice “Djeca upoznaju medije” započinju u utorak, 5. veljače i traju do popunjenja kapaciteta.

Svoju skupinu do 12 učenika od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole možete prijaviti putem obrasca za prijavu. Predlažemo da učenici u skupini budu podjednake dobi, kako bi im medijski djelatnici mogli bolje prilagoditi predavanja i zadatke.

Nakon što ispunite obrazac, pričekajte obavijest da je vaša prijava uspješno poslana. Potvrdu da je prijava primljena dobit će te putem e-maila u roku od tri dana nakon slanja prijave.

Prijave za radionice “Djeca upoznaju medije”

Skupine će se birati po redoslijedu prijava, a postoji mogućnost stvaranja liste čekanja u slučaju da neka od ranije prijavljenih skupina ne bude u mogućnosti sudjelovati na radionici.

Pripremamo Dane medijske pismenosti 2019.

Pratite informacije o Danima medijske pismenosti 2019.