Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” obrazovni je program namijenjen nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, odgajateljima u predškolskim ustanovama, voditeljima filmskih i videodružina, kinoklubašima, studentima, kao i svima zainteresiranima

Izvor: Hrvatski filmski savez

26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se na čak tri lokacije: u Karlovcu od 17. do 25. kolovoza 2024., u Puli od 26. do 30. kolovoza te u Osijeku od 23. do 27. listopada.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” obrazovni je program namijenjen nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavne programe medijske kulture i filmske umjetnosti, odgajateljima u predškolskim ustanovama, voditeljima filmskih i videodružina, kinoklubašima, studentima, kao i svima zainteresiranima. Prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja, Škola medijske kulture vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama.

Sve što trebate znati o osnivanju i vođenju školske filmske družine

Svi polaznici Škole u Karlovcu moći će birati između seminarskih programa, odnosno prvog i drugog seminarskog stupnja ili pak upisati neku od 18 radionica (igrani, dokumentarni, eksperimentalni ili animirani film, kamera i snimanje, montaža, fotografija, podcast, scenarij, dramska pedagogija, vizualni efekti, televizijska reportaža, glazbeni videospot, postprodukcija zvuka, sadržaj za društvene mreže, Ples – Pokret, ples, prostor, Mediji u školi – filmska i radijska grupa u školi i razvoj projekta).

U Puli se polaznici ove godine mogu prijaviti na seminarski stupanj ili na neku od 7 radionica (igrani, dokumentarni, eksperimentalni ili animirani film, kamera i snimanje, montaža i glazbeni videospot).

Dokumentarni film: 6 redateljskih pristupa

Za vrijeme trajanja Škole, osim redovnih seminarskih i radioničkih programa, održavaju se predavanja, metodičke i videoradionice, večernje projekcije filmova i jutarnje filmske analize. Ovaj raspored i dinamika čine Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” idealnim okruženjem za dogradnje, usavršavanja, ali i prve susrete sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Prijave za ovogodišnje karlovačko i pulsko izdanje Škole produljene su do 25. lipnja.

Uvjete sudjelovanja u Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i prijavnicu možete pronaći na poveznici: https://smk.hfs.hr/karlovac-2024

Uvjete sudjelovanja u Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Puli i prijavnicu možete pronaći na poveznici: https://smk.hfs.hr/pula-2024

Više informacija o Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” pronađite na https://smk.hfs.hr/

Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” organizira Hrvatski filmski savez u partnerstvu s Kinoklubom Karlovac, Kinom Edison, Veleučilištem u Karlovcu, Pulskom filmskom tvornicom, Kinom Valli i JU Pula Film Festival. Školu financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Karlovac, Grad Pula, Istarska županija, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i Agencija za elektroničke medije.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole