‘Poštujmo sebe i druge u medijskom prostoru’ bila je glavna poruka 2. Dana medijske pismenosti, održanih 2019. godine. Tada su objavljeni i nastavni materijali za osnovne škole, sa zadatcima uz koje učenici mogu savladati pravila lijepog i pristojnog ponašanja i komuniciranja na internetu

Piše: Ana Dokler

Današnja djeca većinu svog slobodnog vremena provode uz medije (EU Kids Online Hrvatska, 2018; Ofcom, 2018) pri čemu sve važniju ulogu u njihovim životima ima internet uz koji mnoga, osobito starija, djeca provode puno više vremena nego uz ostale medije zajedno (Ofcom, 2018; Ofcom, 2016), a vrlo se često djeca s internetom susreću već u prvim godinama života (Chaudron 2015). Upravo internet postaje ne samo mjesto na kojem se djeca igraju i istražuju nove stvari, već i mjesto na kojem često komuniciraju s drugim osobama zbog čega je osobito bitno od najranije dobi kod njih osvijestiti važnost poštivanja drugih, ali i sebe u virtualnom svijetu“, stoji u uvodu nastavnih materijala za osnovne škole – za učenike od 5. do 8. razreda “Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu“.

Riječ je o jednom od priručnika koje su Agencija za elektroničke medije i ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili 2019. u sklopu 2. Dana medijske pismenosti, čija je ključna poruka bila “Poštujmo sebe i druge u medijskom prostoru”.

Pobjednici filmskog natječaja ‘Poštujem sebe i druge u medijima’

Autori materijala, dr.sc. Lana Ciboci, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj i izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, pripremili su 7 zadataka koje nastavnici mogu provesti u sklopu nastave Hrvatskog jezika, Informatike, Sata razrednika, odnosno u sklopu međupredmetnih tema Građanski odgoj i obrazovanje, ili uporaba Informacijske i komunikacijske tehnologije.

Zadatci su posvećeni temama zaštite osobnih podataka na internetu, objavljivanja tuđih fotografija na društvenim mrežama bez njihova znanja, komentiranja sadražaja na internetskim portalima i društvenim mrežama, isključivanja drugih iz različitih grupa na mobitelima i društvenim mrežama, prijavljivanja elektroničkog nasilja te pravila lijepog i pristojnog ponašanja i komuniciranja na internetu.

Preuzmite nastavne materijale “Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu”

Video lekcija: Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu