U sklopu programa Ljeto u mreži tijekom srpnja i kolovoza na repertoarima lokalnih neovisnih kina možete pogledati filmove Skockani nindžaMala sirena te Ruben Brandt, kolekcionar

Izvor: kinomreza.hr

najfjakastijem i najvrelijem dijelu ljeta, od 15. srpnja do 15. kolovoza, u sklopu Ljeta u Mreži gledamo vrhunske europske animirane filmove, ali i jedan Disneyjev klasik žanra. Tako na velikim platnima ljetnih pozornica neovisnih kinoprikazivača diljem naše obale i kopna gledamo dobitnika Grand Prixa ovogodišnjeg izdanja Animafesta, film Ruben Brandt, kolekcionar Milorada Krstića, danski kino hit Skockani nindža Andersa Matthesena i Thorbjørna Christoffersena, ali i svima dobro poznati klasik iz morskih dubina, Mala sirena Rona Clementsa i Johna Muskera.

Kino kao mjesto filmskog i medijskog obrazovanja

Kako to izgleda kad nesretni i nepopularni dječak Alex uz pomoć jednog sasvim neobičnog plišanog kockastog nindže postane glavna faca u školi, a usput svom novom prijatelju pomogne u osveti zbog hladnokrvnog ubojstva malenog radnika iz tajlandske tekstilne tvornice smrti, gledamo u izvanrednoj komediji Skockani nindžaAnders Matthesen, poznati danski kreativac, pisac, komičar, glazbenik i još mnogo toga, napisao je scenarij filma, surežirao ga, otpjevao songove i aranžirao izvrsni hip-hop soundtrack. Riječ je o pomalo neobičnom animiranom filmu za djecu (ali i odrasle) prepunom britkog i na trenutke brutalnog humora, ali i iskrene emocije ilustrirane vrhunskom animacijom. Film je u Danskoj oborio sve rekorde gledanosti i ubrzo postao jedan od najgledanijih animiranih filmova svih vremena. Ljeto u Mreži jedinstvena je prilika da ovaj hit pogledamo i na domaćim platnima.

Ruben Brandt, kolekcionar, prvi, ali iznimno uspješni dugometražni animirani film Milorada Krstića, slovenskog redatelja s budimpeštanskom adresom, duhoviti je vodič kroz duhovne sfere i pokušaje iscjeljenja umjetničkih duša. Doktor Ruben Brandt, uspješan iscjelitelj ljubitelja umjetnosti, no krajnje nesretan psihijatar, strastveni je kolekcionar koji od djetinjstva pati od neobičnih noćnih mora. Sa svojom bandom neobičnih znalaca organizirat će krađu 13 poznatih i skupocjenih djela iz najpoznatijih muzeja svijeta kao što su Louvre, Tate i Ermitaž i tako krenuti u avanturu u kojoj će nestati neprocjenjive slike najvećih svjetskih majstora čiji motivi proganjaju tog melankoličnog psihoanalitičara.

Priliku za putovanjem u morske dubine uz mnogima najdraži film djetinjstva, Malu sirenu, i njegovu nezaboravnu junakinju, hrabru Ariel, imaju nešto mlađi filmoljupci. Oni će sasvim sigurno uživati u priči o sireni prekrasnoga glasa koja zbog ljubavi prema jednom ljudskom biću odlučuje zamijeniti svoje peraje za par ljudskih nogu. Film iz 1989. godine nagrađen dvama Oscarima (za najbolju glazbu i najbolju pjesmu) nastao je prema istoimenoj bajci Hansa Christiana Andersena. Priča o princezi i kćeri vladara oceana Tritona koja napušta svoj idilični život ispunjen pjevanjem i lutanjem morskim dubinama zbog ljubavi prema princu kojeg spašava iz strašne oluje i danas ostaje prepoznata kao jedna od rijetkih takve vrste u Disneyevim filmovima. Ariel je u potpunosti ostvaren ženski lik koji misli i djeluje nezavisno, čak i buntovno, umjesto da pasivno čeka da sudbina odluči o njezinu životu, a to je čini vrlo suvremenom junakinjom i za generacije koje dolaze.

Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u 21 neovisnom kinu u 21 gradu i mjestu diljem Hrvatske.

Kina koja sudjeluju u programu: Kulturni i multimedijski centar BjelovarKino Mediteran BolCentar za kulturu ČakovecKino 30. svibnja(Daruvar)Kino Slavica (Dubrovnik)Kino Mediteran HvarKino IvanecKino Mediteran JelsaKino Mediteran KomižaKino Velebit(Koprivnica)Kino KrapinaKino Moslavina (Kutina)Kino Mediteran LastovoKino Mediteran MljetDvorana Relković (Nova Gradiška)Kino PazinDom kulture Grada PrelogaKino SamoborLjetno kino Bačvice (Split)Kino Mediteran SupetarKino Gorica (Velika Gorica).

Raspored projekcija možete pronaći na internetskim ili Facebook stranicama svakog kina koje sudjeluje u programu.

Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture