Festivali su održani od 10. do 14. rujna u Karlovcu, a ugostili su 150 mladih filmaša iz Hrvatske i svijeta. U programu je prikazano 68 filmova, a održane su i brojne dodatne projekcije i radionice

Izvor: Hrvatski filmski savez

Grand Prix osvojio je film Ključ u režiji Nomin Gantule iz Mongolije. Nagradu publike dobio je film Duša na prodaju redatelja Anne Belenkiy, Shire Salimi i Romyja Granota iz Izraela.

Najbolje od hrvatskog i svjetskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva

Na 24. Filmskoj reviji mladeži u kategoriji animiranog filma nagrađen je Foto kino video klub Zaprešić za film Prvo su došli… U dokumentarnoj kategoriji nagrađene su redateljice Valentina Ban i Natali Ban za film David. Monolozi i ostala zla Matije Benića nagrađen je u igranoj kategoriji, a kategoriji slobodnog stila film 120 sekundi Lucije Pigl.

Na 12. Four River Film festivalu u kategoriji igranog filma nagrađen je film Aysan redatelja Mehrshada Kheradmandia iz Irana, a u kategoriji slobodnog stila Salome Dimitre Petmez iz Grčke. Nagrađeni su još i animirani film Duša na prodaju redatelja Anne Belenkiy, Shire Salimi i Romyja Granota iz Izraela i dokumentarni film Bitcoin Boy Moosa van Dorpa, Nasha Gortera i Paula Jonkera iz Nizozemske. Posebno priznanje stručnog žirija osvojio je film Pleme Sergija Merchana iz Španjolske i film Žužo Labužo Petra Kamila Poneca iz Češke.

Nagradu Žuta zastava, koja se dodjeljuje za film koji svojom temom i pričom najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, dobio je film Moj prijatelj Frank Joela Caborna iz Ujedinjenog Kraljevstva.  Nagradu za sudjelovanje na Prodigy Campu u Seattleu osvojila je Lucija Petkoviček iz Foto kino video  kluba Zaprešić za svoj film Slijepci.

Žiri mladih nagradio je Davida Petrželka za najboljeg glumca za ulogu u češkom filmu Žužo Labužo i Tuvshinzayaju Munkhbat za najbolju glumicu u filmu Ključ. Najbolji redatelji su Anne Belenkiy, Shire Salimi i Romyja Granota iz Izraela, autori filma Duša na prodaju, najbolji scenarist je Filippo Di Piramo koji je napisao scenarij za talijanski film Frank, a najbolji snimatelj je Daniel Lasker iz Južnoafričke Republike koji je snimao film Čovjek. Nagradu za najboljeg montažera osvojila je grupa montažera Foto kino video kluba Zaprešić za rad na filmu Metamorfoze.

O najboljim filmovima odlučivala su tri člana žirija: glumica Tihana Lazović, finska redateljica Katariina Räty te švedski producent Tobias Ingels. Mladi žiri činillo je 15-ero mladih filmaša iz Italije, Austrije i Hrvatske s partnerskih festivala i organizacija.

Više o festivalima možete saznati na službenoj internetskoj stranici.