Projekcijom igranog filma Zagrebački ekvinocij u utorak, 10. rujna na Foginovom kupalištu u Karlovcu otvoreni su 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival

Izvor: Hrvatski filmski savez

Kraj ljeta i početak školske godine u Karlovcu već tradicionalno protječu u znaku filma. U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac od 10. do 14. rujna održavaju se 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival pa grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva.

Festivalski programi započeli su već u utorak 10. rujna ujutro, a svečano otvorenje održano je navečer na Foginovom kupalištu. Festivale je otvorio gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, koji je poručio: “Ponosan sam na ove mlade ljude, koji svojom kreativnošću i entuzijazmom ponovno dovode svijet u Karlovac. Iskrene čestitke na tome. Bogatstvo ovog festivala nisu samo filmovi već i niz drugih obrazovnih aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.”

Na otvorenju festivala prikazan je film Zagrebački ekvinocij, prema scenariju i u režiji 21-godišnjeg  Svebora Mihaela Jelića. Film je već šarmirao publiku Pulskog filmskog festivala mladenačkom energijom, živahnošću i filmskom pismenošću, a mladim autorima treba to više skinuti kapu ima li se na umu da je film napravljen s budžetom od 9.000 kuna, prikupljenih crowdfundingom.

Osim natjecateljskog programa u Gradskom kazalištu Zorin dom, organiziran je i bogat popratni program diljem Karlovca, te večernje projekcije – svaku večer na obali druge rijeke – u Karlovcu, Dugoj Resi, Novigradu na Dobri te Ozlju.

Organizatori napominju da se večernji program u srijedu 11. rujna se zbog vremenskih prilika s Mrežnice seli u Gradsko kazalište Zorin dom. Projekcija filma Dom redatelja Darija Pleića na rasporedu je u 20.30 sati. U četvrtak će se pak na rijeci Dobri prikazivati kratkometražni filmovi Tina & Sendy  redateljice Hani Domazet, Ultra Igora Jelinovića te Ko’lko god nas noge nose Renate Lučić. U petak na rijeci Kupi u Ozlju prikazan će biti igrani film Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića.

Four River Film Festival nastavlja rasti i postaje zaista globalni festival – prijave su ove godine pristigle sa svih kontinenata, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Nigerije, otočne države Togo i iz većine europskih zemalja. U programu je 27 filmova, od toga kategorija igranog uključuje 12, a dokumentarnog 6 radova. Program zaključuje još 5 animiranih i 4 filma slobodnog stila.

U konkurenciju 24. Filmske revije mladeži izabran je 41 film autora u dobi od 14 od 20 godina. Najzastupljenija je kategorija slobodnog stila s 13 filmova, slijede dokumentarna i igrana kategorija, svaka s 11 te animirana sa 6 filmova. O najboljim filmovima će odlučivat će tri člana žirija: glumica Tihana Lazović, finska redateljica Katariina Räty te švedski producent Tobias Ingels.

Više o festivalima možete saznati na službenoj internetskoj stranici.

Pobjednici filmskog natječaja ‘Poštujem sebe i druge u medijima’

Foto: Eva Basta