Iako je animirana serija ‘Dora istražuje’ namijenjena predškolcima, ova filmska adaptacija preporučuje se djeci starijoj od 8 godina. Dora je ovdje srednjoškolka i uz školske izazove, ona i njeni prijatelji suočavaju se s raznim opasnostima, uključujući otmicu i prijetnje oružjem

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Dora istražuje izgubljeni grad je filmska adaptacija američke animirane serije Dora istražuje, čiji autori su Chris Gifford, Valerie Walsh Valdes i Eric Weiner. Iako je serija namijenjena mlađoj djeci, film je usmjeren prema starijoj djeci i adolescentima.

Film je kombinacija srednjoškolskih dogodovština i Dorinih avantura na koje nailazimo i u seriji. Kako se radi o sadržaju za stariju djecu, u filmu ima scena poput otimanja djece, prijetnji oružjem, utapanja i ozljeđivanja. Tako recimo, djecu hvataju otmičari koji ih uspavaju pomoću plina nakon što ih zatvore u kamion. Također je prikazan i utjecaj opojnih sredstava, konkretno cvijeća, na ljudska osjetila pa je par scena animirano baš kao i u seriji. Sve to je ipak prikazano kroz humor i Dora sa svojim prijateljima, unatoč svim opasnostima, ispuni svoju misiju.

Kroz svu tu avanturu djeci se nastoje prenijeti poruke o važnosti prijateljstva, timskog rada, o važnosti suosjećanja i znatiželje za upoznavanjem i istraživanjem nepoznatog. Poslije filma bi ipak bilo dobro da roditelji porazgovaraju s djecom o opojnim sredstvima i njihovom utjecaju.

Film nije sinkroniziran na hrvatski jezik i prikazuje se u 2D i 4DX formatu.

Nova animirana avantura sa Spider-Manom

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Film će i roditeljima biti zanimljiv.

Nasilje: Nasilja ima, na primjer, kada djecu otmu i omame plinom, ili kada ih u prašumi pokušavaju pogoditi strijelama.

Zastrašujući prizori: Zastrašujućih prizora nema.

Rječnik: Koriste se riječi poput glup, čudak i sl.

Seks: Nema prizora i dijaloga seksualne prirode, ali ima naznaka koketiranja i scena ljubljena.

Tempo: Tempo je primjeren za stariju djecu.

Avanture male Chihiro: spašavanje roditelja u gradu duhova