Putem nove platforme NEON žrtve online nasilja mogu na jednostavan način prijaviti nasilje te dobiti besplatnu pravnu i psihološku podršku i savjete

Izvor: Udruga B.a.B.e.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama koji se obilježava 25. studenog, udruga B.a.B.e. svojim je priopćenjem skrenula pozornost na rastući problem online nasilja kojim su posebno pogođene žene te istaknula da se one najčešće suočavaju s nerazumijevanjem i osudom okoline zbog čega nasilje ne prijavljuju.

Putem njihove nove platforme NEONbabe.hr/ne-online-nasilju/ – žrtve online nasilja mogu na jednostavan način prijaviti nasilje te dobiti besplatnu pravnu i psihološku podršku i savjete. Platforma je pokrenuta u okviru projekta SURF and SOUND – Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence, koji udruga B.a.B.e. provodi od ožujka ove godine, a u sklopu kojeg je otvoreno i besplatno savjetovalište za žrtve online nasilja.

Najčešći oblik nasilja zbog kojeg se osobe obraćaju savjetovalištu jest objavljivanje ili prijetnje objavljivanjem snimki spolno eksplicitnog sadržaja. Ovaj oblik online nasilja često se isprepliće i s drugim oblicima poput doxinga (objavljivanje osobnih podataka žrtve putem interneta) i seksualnog iznuđivanja, a u nekim slučajevima snimke su nastale kao rezultat silovanja, čime se žrtve dodatno traumatizira. Također je prisutno i online uznemiravanje od strane bivših partnera, koji u najekstremnijim slučajevima svojim žrtvama prijete i smrću.

Kratki film koji otkriva kako djeca postaju žrtve seksualne ucjene na internetu

Žrtve se najčešće susreću s psihičkim posljedicama i štetom, dok im je u nekim slučajevima učinjena i društvena i ekonomska šteta, budući da nisu sposobne obavljati rad jer su nasilnici iskoristili i njihovo radno okruženje za počinjenje nasilja, odnosno objavljivanje intimnih snimki. Sve osobe koje su putem platforme NEON obratile za pomoć i podršku su ženskog spola, što ukazuje na rodnu uvjetovanost ovih oblika online nasilja.

“Na temelju dosadašnjih slučajeva online nasilja uočili smo da su najpogođenije žene u dobi od 18 do 40 godina, ali žrtve mogu biti svih dobnih skupina pa je primjetan i značajan broj žena u skupini od 45 do 55 godina. Najčešći počinitelji nasilja su bivši partneri, a potom slijede internetski partneri (osobe koje su žrtve upoznale online i borave u inozemstvu) i nepoznate, anonimne osobe.

Nažalost, porazan je podatak da čak 60% žena nasilje ne prijavljuje, što ukazuje na potrebu većeg razumijevanja, podrške i empatije prema žrtvama, kako u pogledu institucija koje im trebaju pružiti veći stupanj zaštite, tako i u okviru užeg kruga prijatelja, obitelji i zajednice”, stoji u priopćenju udruge B.a.B.e.

Platforma NEON, osim mogućnosti prijave online nasilja, pruža savjete i informacije o različitim oblicima online nasilja, a u okviru platforme predviđen je i forum za međusobnu podršku žena koje su se suočile s nasilnicima.

Online platforma za žrtve elektroničkog nasilja