Od 6. do 10. rujna u sklopu 27. Filmske revije mladeži i 15. Four River Film Festivala, pored natjecateljskog programa, održavat će se i večernje filmske projekcije na obalama karlovačkih rijeka te raznolik edukativni program

Izvor: Hrvatski filmski savez

27. Filmska revija mladeži i 15. Four River Film Festival održat će se od 6. do 10. rujna u Karlovcu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. Grad na četiri rijeke tako opet postaje privremeno središte filmskog stvaralaštva mladih, a posebno veseli što se nakon dvije izazovne pandemijske godine festivali napokon održavaju uživo i tako omogućuju direktan kontakt i komunikaciju srednjoškolskih filmaša iz cijeloga svijeta.

Program festivala predstavljen je na konferenciji za medije 2. rujna na Foginovom kupalištu na Korani, a novinarima su se obratili Suzana Šnajdar iz Zajednice tehničke županije Karlovačke županije, Marina Burić iz Turističke zajednice grada Karlovca, gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić te Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac.

“Vrijednost ovih manifestacije je ta posebna energija koja traje već 15 godina i na tome se zahvaljujem Hrvatskom filmskom savezu, Zajednici tehničke kulture Karlovačke županije te posebno Kinoklubu Karlovac jer znanje i volja koju ulažu u ovaj festival sjajan je primjer drugima. Svi smo svjesni vrijednosti ovih manifestacija, a ono u što sam uvjeren je da ćemo press konferenciju iduće godine održati u kinu Edison”, izjavio je gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić.

“Sretni smo što mlade filmaše nakon dvije pandemijske godine dovodimo opet u Karlovac. Pripremili smo bogat program koji je potpuno  besplatan. Projekcije natjecateljskog programa i ove se godine održavaju u našem improviziranom kinu – Gradskom kazalištu Zorin dom. Ono što nas posebno veseli je koliko karlovački srednjoškolci iz godine u godinu posjećuju projekcije i koliko se ta suradnja sa srednjim školama razvila; oni prvi tjedan nastave zapravo provode u našem improviziranom kinu, što samo dodatno potvrđuje važnost otvaranja pravog kina. Broj prijavljenih filmova – čak 1364 – svjedoči o velikom interesu mladih za naše manifestacije. Važno je što smo nastavili i online dio festivala – natjecateljski program moći će se gledati i online. Prošle godine imali smo više od 208.000 korisnika koji su pratili naše sadržaje i tako nam signalizirali da Karlovac i film žele u svojim domovima”, rekla je Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza.

Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac, otkrila je da čak četiri filma iz natjecateljskog programa dolaze iz Karlovca, Duge Rese i Ozlja što je vrijedan uspjeh s obzirom na 63 filma u konkurenciji. Potom je predstavila večernji program koji se održava na obalama rijeke Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe te pozvala sve da im se pridruže tijekom idućeg tjedna u Karlovcu.

Otvaranje će se održati u utorak, 6. rujna u 20 sati na rijeci Korani uz film Divljaci, dugometražni igrani prvijenac redatelja Daria Lonjaka, člana ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda, kao i filmaša predstavljenog kroz program Žuti reflektor.  Riječ je o akcijskoj komediji čija se radnja odvija uoči finala Svjetskog nogometnog prvenstva u ljeto 2018. godine.

Na Korani se održava i večernji program u srijedu, 7. rujna u 20 sati kada je na rasporedu serija The Outsiders u režiji Jelene Gavrilović. Riječ je o originalnoj seriji za koju je JoomBoos angažirao Brunu Mustića kao kreatora i srpsku glumicu Jelenu Gavrilović kao redateljicu. Serija se bavi tipičnom problematikom svake mlade generacije – nalaženjem svoga mjesta u društvu te u obiteljskim, prijateljskim i romantičnim odnosima, kao i otkrivanjem vlastita identiteta.

Trećeg dana večernji program seli na obalu rijeke Mrežnice – u četvrtak, 8. rujna u 20 sati bit će prikazan uspješan debitantski film glumice Nine Violić, Baci se na pod. Spomenuti je naslov u proteklim mjesecima nagrađen na brojnim festivalima, uključujući Festival mediteranskog filma Split, Pulski filmski festival, festivale u Rabu i Vukovaru. Film govori o posljednjim trenucima zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji.

Večernji program u petak, 9. rujna u 20 sati seli pak na rijeku Kupu, a donosi višestruko nagrađivani film Zbornica, dugometražni prvijenac redateljice Sonje Tarokić. Spomenuti film osvojio je zavidan broj priznanja u protekloj godini – spomenimo samo posebno priznanje glavnog žirija festivala u Karlovim Varima, Veliku Zlatnu Arenu i četiri Zlatne Arene iz Pule, kao i Oktavijana za najbolji dugometražni igrani film 2022. U središtu filma je nova entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija koja, suočena s restrikcijama školskog sistema te okružena obeshrabrenim učiteljima, ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Zbornica: film o borbi s problemima u obrazovnom sustavu

O najboljim naslovima u natjecateljskom programu odlučivat će ocjenjivački sud koji ove godine čine norveška filmašica Martha Otte, dugogodišnja direktorica Međunarodnog filmskog festivala Tromsø (TIFF), renomirani domaći glumac Frano Mašković te filmski redatelj Dario Lonjak koji je svoju filmsku karijeru započeo upravo na ovim manifestacijama te čiji film Divljaci otvara ovogodišnja izdanja. Tu je i žiri mladih koji čine filmoljupci iz Karlovca, Italije i Austrije. Oni dodjeljuju sljedeće nagrade u konkurenciji Revije i Festivala: za najbolji scenarij, režiju, snimanje, montažu, mušku i žensku glumu te nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje filmu koji govori o borbi protiv nasilja.

Kao i dosad, pored službenog natjecateljskog programa, Revija i Festival naglasak stavljaju na edukativni program. Tako osim gledanja filmova, ove manifestacije nude i edukaciju – rasprave i analize filmova u formi radionica odnosno predavanja.

Krupni plan je program u kojem se prezentiraju partnerske organizacije, festivali i radionice u Hrvatskoj i svijetu. Ove godine taj program funkcionira kao svojevrsni uvod u projekcije natjecateljskog programa, a predstavit će se pet festivala i organizacija: YAAAS! (CROSSING EUROPE) iz Linza u Austriji, NOVEMBERFESTIVALEN iz Trollhättana u Švedskoj, WICKED WALES Prestatyn iz Walesa u Velikoj Britaniji, CAMERA ZIZANIO iz Pyrgosa u Grčkoj te FISH – FILMFESTIVAL IM STADTHAFEN iz Rostocka u Njemačkoj.

U okviru dječjeg programa Najbolje iz dječje filmske kuhinje karlovački će osnovnoškolci moći pogledati najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja ove godine obilježava 60. rođendan. Projekcije dječjih filmova zamišljene su i kao nastava medijske kulture za osnovnoškolce. Na taj će način oni moći usvojiti nova filmska znanja, diskutirati o važnim problematikama u društvu svojih vršnjaka, ali i percipirati da je bavljenje filmom danas puno lakše nego prije i da se svakako mogu okušati u tome.

Tradicionalni program Žuti reflektor prati daljnji profesionalni razvoj srednjoškolskih filmaša koji su svoje bavljenje filmom započeli upravo u Karlovcu. Ove godine predstavljamo četvero mladih filmaša koji su u svom srednjoškolskom filmskom stvaranju bili predstavljeni upravo na Four River Film Festivalu i Filmskoj reviji mladeži. Dario Lonjak, redatelj čiji film Divljaci otvara manifestacije, od 2000. godine bio je član Videodružine Gimnazije Karlovac, a kasnije i jedan od osnivača Kinokluba Karlovac. Bruno Mustić, mladi je filmaš koji trenutno živi i radi u Londonu kao direktor produkcijske kuće Life & Soul Pictures, a inače je osnivač i direktor Brač film festivala. Karlo Gagulić student je filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja na Sveučilištu VERN, a njegov je prvi igrani film Brod u boci uvršten u literaturu Filmske naSTAVe te trenutno priprema seriju po istoimenom filmu. Mihael Kuzmičić mladi je redatelj koji je za svoje uratke osvojio nekoliko nagrada, uključujući nagradu Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Posebni gosti ovogodišnjeg izdanja bit će članovi Youth Cinema Networka koji slavi 10 godina postojanja, inače partneri iz više od 30 različitih festivala za djecu i mlade iz cijele Europe i svijeta.

Više o Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu saznajte OVDJE.

Nagrađeni filmovi srednjoškolaca o influencerima i njihovom utjecaju na mlade