Palunkova Scenaristička škola pogodna je i kao nadopuna obrazovanju u nastavnim zvanjima, za one koji u osnovnom ili srednjem školstvu predaju filmsku umjetnost kroz nastavu hrvatskog jezika ili likovne kulture

Izvor: Palunko

Scenaristička škola dvosemestralni je obrazovni program scenarističke teorije u organizaciji scenarističke platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu i prvi je program izvaninstitucionalne i cjeloživotne edukacije za scenariste u Hrvatskoj.

Silabus obuhvaća temeljna znanja scenarističkog zanata kroz predavanja, vježbe i iščitavanje ključne literature izdane u posljednjih 30-ak godina, a program je prvenstveno namijenjen stručnom usavršavanju za one koji već imaju profesionalnog iskustva u filmu ili scenaristici i žele se dalje razvijati. Također, prijave su otvorene i onima koji su se do sada možda bavili drugim srodnim umjetnostima ili se pripremaju za filmski studij i slično, ali su iznimno motivirani za učenje i aktivno sudjelovanje. Program je pogodan i za odgojno-obrazovne djelatnike koji se u svojem nastavnom radu bave područjem medijske i filmske kulture.

Glavni predavači Scenarističke škole su dr. sc. Jasmina Kallay i Uroš Živanović, a uz njih tijekom oba semestra sudjeluju i vanjski stručnjaci za pojedine specijalizirane teme. Jasmina Kallay je hrvatsko-engleska scenaristica i spisateljica koja je doktorirala transmediju pri University College Dublin, a Uroš Živanović je antropolog i književni komparatist koji profesionalno djeluje kao filmski autor i scenaristički mentor.

Prvi semestar odnosno prvi stupanj Škole čine osnove filmske dramaturgije bazirane na klasično-narativnom dugometražnom igranom scenariju. Drugi semestar posvećen je teoriji pisanja za pojedine igrano-filmske žanrove te druge rodove i vrste (dokumentarni film, televizijske serije, transmediju i dr.)

Svaki termin (jednom tjedno u trajanju od oko tri i po školska sata) podijeljen je na predavanje i vježbe, a između dvaju termina polaznici su obavezni obavljati predviđene zadatke: savladavati teorijsku literaturu i dugometražne scenarije na hrvatskom i engleskom jeziku te gledati odabrane filmove. Program završava godišnjim ispitom kojim se stječe pravo na diplomu Scenarističke škole.

Prijave za školsku godinu 2018./2019. primaju se zaključno sa 6. listopada 2018., a sve detaljne informacije možete pronaći na portalu Palunko.

Kako napisati scenarij za film