Od 4. do 7. listopada u Bolu na Braču održava se 56. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, na kojoj se ove godine natječe čak 89 filmova koje su napravili osnovnoškolci

Izvor: Hrvatski filmski savez

Ove je godine za 56. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece pristigao velik broj zanimljivih i kvalitetnih filmova od kojih su članovi selekcijske komisije, montažer Slaven Zečević i redateljice Čejen Černić i Sonja Tarokić, u konkurenciju odabrali čak 89 naslova.

O najboljim naslovima ovogodišnje Revije odlučivat će dva žirija – stručni u sastavu: Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga te dječji žiri koji ove godine, osim djece iz Hrvatske, odnosno Bola na Braču, čine i mali filmaši iz Italije i Slovenije.

Kako bi se potaknula audiovizualna djelatnost u mjestu gdje se održava Revija filmskog stvaralaštva djece, uz prikazivanje filmova, Hrvatski filmski savez organizira i radionice za djecu pa se u danima prije Revije na Braču održavaju dvije radionice animiranog filma. Senzorno motorička radionica za djecu s intelektualnim poteškoćama održava će se u Nerežišću u suradnji s Udrugom Brački pupoljci. Voditeljice radionice Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac i Ivana Štedul, radna terapeutkinja, s desetak polaznika, članova udruge, izrađuju animirani film tehnikom stop animacije. Također, u suradnji s Osnovnom školom Supetar i Područnom školom Nerežišća, voditelji udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, Hrvoje Selec i Ana Sever, s polaznicima niže osnovnoškolske dobi rade na animiranom filmu, također u tehnici stop animacije.

Revija počinje u četvrtak, 4. listopada u 20 sati svečanim otvaranjem u sklopu kojeg će biti prikazani animirani filmovi nastali u sklopu radionica, ali i prvi dio filmova iz natjecateljskog programa. Petak i subota uključuju cjelodnevne projekcije filmova iz konkurencije, dok svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije slijedi u nedjelju, 7. listopada u 10 sati.

Popratni program uključuje dva cjelovečernja igrana filma: u petak, 2. listopada u 19,30 sati bit će prikazan igrani film, Uvijek svoja u režiji Emilie Deleuze koji je svoju hrvatsku premijeru imao na Motovun film festivalu. Priča je to o 13-godišnjoj Aurori koja, neki bi rekli, vodi dosadan život. Ali Aurorin život nije nimalo jednostavan, jer je svakodnevno suočena s raznim očekivanjima okoline: dobre ocjene u školi, popularnost, ljepota… Uz sve to Aurora je tvrdoglava, prkosna, oštra jezika i beskompromisnog stava prema životu, dečkima, roditeljima i prijateljima. Kada se na sve to doda novi učitelj francuskog jezika, prijetnje da će biti poslana u internat, prve ljubavi i pjevanje u bendu, Aurorin život podsjeća na humorističnu psihološku dramu.

U subotu, 3. listopada u 19,30 sati bit će prikazan švedski animirani film Gordon i Paddy. Ova interesantna detektivska priča počinje prije odlaska u mirovinu šumskog šefa policije Gordona. Gordon mora pronaći novog pomoćnika, a čini se da je Paddy, pametni miš osjetljiva njuha, dobar kandidat. Oni će morati riješiti Gordonov posljednji slučaj, tajnu nestalih oraha. Tko je vjeverici ukrao orahe, lisica ili netko treći – Gordon i Paddy uskoro će saznati.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Četiri dana Revije donose jedinstvenu priliku za upoznavanjem filmskih radova najmlađih generacija filmaša i filmašica, a Bol na Braču postaje najznačajnije jesensko filmsko središte osnovnoškolaca i svih ljubitelja filma.

Kompletan program Revije je besplatan, a programski raspored možete pronaći ovdje.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi