Čak i mlađa djeca mogu na internetu slučajno naići na neprimjerene seksualne sadržaje; ovo je jedna od tema o kojima je važno razgovarati kako bi dijete razvilo zdrav odnos prema spolnosti, svom tijelu i odnosima s drugima

Piše: Ana Dokler

Prema istraživanju EU Kids Online u Hrvatskoj, gotovo 2/3 djece i mladih od 9 do 18 godina na internetu je vidjelo neželjene seksualne sadržaje – fotografije ili film gole osobe. U najmlađoj ispitanoj dobnoj skupini, od devet do 11 godina, čak 3/4 djece djece susrelo se s takvim sadržajima, iako im nije bila namjera vidjeti ih.

Preko 90 posto djece u Hrvatskoj doživjelo je nešto uznemirujuće na internetu

Čak i mlađa djeca mogu slučajno naići na neprimjerene seksualne sadržaje, primjerice zbog pogreške u pisanju prilikom pretraživanja interneta, ili iz znatiželje mogu upisati “seks” ili nešto slično u tražilicu. Ono što tako vide, djecu može zbuniti, uznemiriti i izazvati nelagodu, kao i potaknuti pitanja o seksu i ljubavnim odnosima.

U svakom slučaju ovo je jedna od tema o kojima je važno razgovarati s djecom kako bi razvila zdrav odnos prema spolnosti, svom tijelu i odnosima s drugima.

Savjeti za roditelje

Kada je vrijeme za takav razgovor? Kako ga započeti? Što reći djetetu?

Uvijek je važno pratiti svoje dijete, a možda vam pomognu i neki od savjeta koje je roditeljima mlađe djece uputila britanska organizacija Childnet International, koja promiče sigurnost djece i mladih na internetu:

Važno je razgovarati s djecom o sigurnosti na internetu čim se počnu služiti tehnologijom.

Na način primjeren njihovoj dobi, možete djeci objasniti da na internetu ima stvari koje su samo za odrasle i pozvati ih da vam kažu ako ikad vide nešto što ih je uznemirilo. Važno je da znaju da vam uvijek trebaju reći ako im netko pokaže sliku gole osobe, ili ih zatraži da se sami tako slikaju.

Spolni razvoj i seksualni sadržaji u medijima

Dobro je u ovoj dobi započeti razgovore o tome kako mediji (na primjer poznate osobe, televizija i oglasi) mogu utjecati na naš odnos prema vlastitom tijelu. Pomozite djetetu da kritički promišlja o slikama koje vidi na internetu i drugdje.

Što ako je dijete već vidjelo neprimjerni sadržaj?

Možete svom djetetu unaprijed ponuditi strategije za slučaj da na internetu naiđe na bilo kakav sadržaj zbog kojeg se osjeća neugodno – na primjer da odmah isključi ekran računala, zatvori laptop, ugasi tablet ili pametni telefon.

Ako vam dijete kaže da je vidjelo nešto neprimjereno, nemojte paničariti. Uvjerite ga da je dobro postupilo što vam se obratilo. Možda možete unaprijed smisliti što ćete reći u tom slučaju. Budite spremni na pitanja o seksu i vezama, koja to može potaknuti.

Ako imate mlađu djecu, na kućnom računalu možete koristiti filtere poput Sigurnosnog načina rada na YouTubeu i Sigurnog pretraživanja na Googleu, kao i alate roditeljske zaštite. Iako to nije 100% učinkovito, smanjit će šanse da dijete slučajno bude izloženo seksualnom sadržaju.

5 stvari koje možete napraviti kako bi YouTube učinili sigurnijim za djecu

Foto:vauvau on Visual hunt / CC BY