13. Festival prava djece otvoren je online panelom na kojem su glavnu riječ imali djeca i mladi, a tijekom listopada i studenog filmovi koje su snimila djeca, kao i nastavne pripreme uz njih, bit će dostupni svim školama u Hrvatskoj putem internetske stranice Festivala

 Izvor: Festival prava djece

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je 12. listopada 2021., povodom otvorenja 13. Festivala prava djece, online panel “Poslušajte nas malo, ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza.”  koji se mogao pratiti na Facebook stranici Festivala prava djece.

Rijetko kada se organizira događaj na kojem su panelisti, pa i moderator, djeca i mladi, a ovim su panelom poručili: “Mladi imaju dobra razmišljanja, imamo drugačiju perspektivu i drugačija rješenja, mi stvaramo, kreiramo i dajemo – voljeli bi da nas odrasli aktivno poslušaju!”

Panel je moderirao Aleksej Leon Gajica, član žirija Festivala prava djece, učenik MIOC-a i Mladi ambasador za prava djece i mladih. Panelisti su bili Iva Ćorković, učenica 8. razreda OŠ Dragalić, suautorica filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten u program Festivala, Petar Duspara, učenik OŠ M. Lovraka iz Petrinje, Lucija Cerovec, članica žirija Festivala prava djece i učenica X. gimnazije u Zagrebu, Drita Havolli, učenica Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, a sudjelovale su  i stručnjakinje Sena Puhovski, psihologinja i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva te dr. sc. Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja i predsjednica Udruge Alternator.

Najbolji filmovi osnovnoškolaca na natječaju ‘Mediji i moji osjećaji’

Kako je ići u školu, a kako na praksu online? Kako održavati prijateljstva u virtualnom svijetu? Kako utješiti nekoga ako ga ne možeš zagrliti? Na panelu se razgovaralo o ovim i brojnim drugim pitanjima vezanima za trenutnu epidemiju virusa Covid-19 i posljedice potresa, a značajna pozornost posvećena je i velikom problemu u životima djece i mladih – utjecaju društvenih mreža i cyberbullyingu, koji ima posljedice na kvalitetu njihovog života.

Pogledajte snimku online panela

“Bilo bi izvrsno kada bi mogli iskorijeniti teške životne situacije koje tište djecu i mlade, no velika je stvar prepoznati ih i reagirati. Važno je djeci dati prostora sa spoznajom da se uvijek mogu pouzdati u nas, odrasle. Aktivnim slušanjem gradimo odnos i povjerenje koji nam svima otvara nove mogućnosti”, zaključila je dr. sc. Ana Žnidarec Čučković, predsjednica Udruge Alternator.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, istaknula je važnost Festivala čiji je UNICEF dugogodišnji partner: “Ovo je osjetljivo vrijeme za odrastanje, posebno za najranjiviju djecu, koja su u vrijeme pandemije u riziku da budu još više isključena. Festival prava djece jedinstvena je inkluzivna platforma koja djeci i adolescentima, uključujući djevojke i dječake s teškoćama i one iz manje razvijenih područja, omogućuje da se izraze i raspravljaju o pitanjima do kojih im je najviše stalo, izazovima paralelnih online i offline života te prilikama za stvaranje bolje budućnosti. UNICEF s ponosom podržava Festival već 13. godinu i vjerujemo da će nastaviti osnaživati i povezivati glasove djece iz svih dijelova Hrvatske u duhu inkluzije, empatije i podrške.”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević također je izjavila kako već godinama podržava Festival prava djece koji na inovativan način pristupa dječjim pravima, pomaže njihovoj boljoj vidljivosti, a naročito prepoznavanju prava djece u području kulture i umjetnosti. Festival utječe i na povećanje dostupnosti kvalitetnih medijskih sadržaja djeci, te pomaže preskočiti prepreke kako bi isti dospjeli i do djece u udaljenim manjim mjestima i do djece s oštećenjem vida ili sluha.

“Posebno nas veseli to što Festival prava djece omogućuje da se širokoj publici djece i mladih prikažu i filmovi koje su snimili upravo njihovi vršnjaci. Na taj način on osnažuje glas djece u društvu, potiče ih na slobodno iznošenje mišljenja o svim pitanjima koja su im važna, te tako pomaže ostvarivanju dječjega prava na sudjelovanje ili participaciju”, ističe Pravobraniteljica.

Mediji i moji osjećaji: najbolji filmovi srednjoškolaca

“Više od 20% djece u Europskoj uniji u 2019. bilo je izloženo riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Svako dijete u EU-u, bez obzira na porijeklo, ima pravo na istu razinu zaštite i pristup bitnim uslugama. Europska komisija je 2021. donijela Strategiju EU-a o pravima djeteta i prijedlog preporuke Vijeća o uspostavi europskog jamstva za djecu u čijim pripremama je sudjelovalo više od 10 000 djece. Podržavamo rad djece koja dižu svoj glas i snimaju filmove o svojim problemima i pravima te vas sve pozivamo da pratite aktivnosti u okviru Festivala prava djece”, poručio je Ogninan Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj povodom otvorenja Festivala.

Festival prava djece i ove se godine odvija putem svih ekrana (od interneta, preko društvenih mreža i Youtubea do televizije). Prošle godine je tako na Festivalu sudjelovalo rekordnih 30 tisuće djece gledajući filmove svojih vršnjaka.

Novost ovogodišnjeg Festivala je i dječji žiri – djeca iz osnovnih i srednjih škola dodjeljuju nagrade filmovima svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj.

Svi filmovi koje su snimila djeca, a koji su selektirani iz revija Hrvatskog filmskog saveza, dostupni su svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com, a učitelji mogu preuzeti i nastavne pripreme za rad nakon gledanja filma. Cilj je da što više učitelja preuzme materijale i što više razgovara s djecom i mladima o temama filmova.

I ove će godine, osim školskih projekcija, na HRT3 biti prikazani filmovi aktualne europske produkcije u programu Dobre vibracije – zabavni, domišljati i poticajni, odlični za druženje cijelih obitelji ispred malih ekrana. Emitiranje počinje već ove subote 16. listopada, a svi filmovi su prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida, što Festival čini jedinim inkluzivnim festivalom u Hrvatskoj.

Dostupnost audiovizualnih sadržaja djeci i odraslima sa senzornim oštećenjima

Festival prava djece pod već poznatim motom “Mali festival za velike teme” na zabavan i pitak način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu. Održava se 13. godinu za redom u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom.