Pogledajte reportažu snimljenu u sklopu 11. VAFI & RAFI Festivala, u kojoj animatorica Petra Balekić objašnjava kako funkcioniraju optičke igračake i kako ih izraditi

Pripremila: Ana Dokler

“Riječ animacija dolazi od latinske riječi anima, što znači duša. Dakle, posao animatora je oživjeti neki neživi lik. U animaciji se niz crteža izmjenjuje pred našim okom velikom brzinom i tako se dobiva iluzija pokreta, iako se zapravo radi o neživim likovima koji se ne kreću”, objašnjava animatorica Petra Balekić u reportaži o optičkim igračkama, objavljenoj u sklopu 11. VAFI & RAFI Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih.

Petra Balekić je i voditeljica radionica optičkih igračaka u Udruzi Djeca susreću umjetnost, koja se kroz projekt Sedmi kontinent bavi razvijanjem filmske pismenosti među djecom i mladima, a u reportaži pokazuje nekoliko optičkih igračaka: zoetrope, thaumatrope i flip book.

Dok je zoetrope nešto složeniji, thaumatrope je jedna od najjednostavnijih optičkih iluzija, koju možete lako izraditi i kod kuće. Zapravo je to mali komad kartona na užetu, sa slikom na obje strane. U ovom slučaju, na kartonu je s jedne strane crtež ptice, a s druge strane crtež kaveza.

“Kada se pomoću užeta karton brzo zavrti, slike se povežu u cjelinu i više ne vidimo zasebno pticu i zasebno kavez, nego nam djeluje kao da se ta ptica nalezi u kavezu”, kaže animatorica.

Radionica optičkih igračaka: Kako izraditi Thaumatrope

Flip book je još jedna jednostavna optička igračka koju svatko može lako napraviti.

“To je blokić u kojemu se na svakoj stranici nalazi neki crtež. Potrebno je brzo prolistati flip book da bismo dobili iluziju pokreta, odnosno animaciju. Kod izrade flip booka važno je paziti na veličinu lika i njegov položaj unutar ‘kadra’. Taj dio treba biti neprimijenjen, a ako animiramo primjerice ruke, na svakom sljedećem crtežu napravimo mali pomak ruku”, objašnjava Petra Balekić.

Prvi ‘animirani film’ vašeg djeteta: upute za izradu flip booka

Preuzmite naš radionički materijal ‘Radionica optičkih igračaka’