Mikrotransakcijama se u videoigrama mogu kupiti razni dodatci. Neki od njih samo lijepo izgledaju, no neki donose veću mogućnost pobjede i povećaju prednost u odnosu na ostale igrače

Piše: Irena Domitrović

Kako bi si priuštili neki od novih naslova videoigara, igrači ponekad izdvajaju i 500-600 kuna. Odlična grafika i dobro razrađena priča do najsitnijih detalja držat će vas okupiranima i po 100 ili više sati, stoga će brojni igrači istaknuti kako im nije problem izdvojiti više novca ako uz to dobivaju bolje iskustvo. No, ni kupnja igre često nije kraj troškovima. U posljednje vrijeme sve su popularnije mikrotransakcije, kako u onim jeftinim, ili čak besplatnim, tako i u skupim igrama.

Ljepota i funkcionalnost – dvije strane mikrotransakcija

Mikrotranskacije su nastale kao odgovor na sve teže izazove koje su videoigre stavljale pred svoje igrače. Cilj je bio da za malenu financijsku naknadu dobijete potvrdu da ste odradili neki izazov, iako niste, kako biste mogli krenuti dalje s igrom. U početku su to bile mobilne igrice, poput Candy Crusha. Mikrotransakcijama možete kupiti i dodatan sadržaj u videoigrama, bilo da se radi o odjeći za lika, vozilu, oružju, i slično.

I dok su neki takvi dodatci isključivo kozmetičke prirode (ne utječu na sposobnost igranja, ne donose dodatne bodove i sl., već se radi isključivo o nečemu što je lijepo), u nekim igrama možete kupiti predmete koji će vam beskompromisno donijeti veću mogućnost pobjede i povećati vašu prednost u odnosu na druge igrače. Jedna od takvih igara je i online verzija igre Need for Speed, u kojoj igrači mogu pravim novcem kupiti dijelove za auto, ali i pojačivače zbog kojih će brže stići do cilja. U igri u kojoj je cilj pobjediti u utrci, ovakav dodatak stvara nepoštenu prednost onih koji su voljni platiti za to.

Rizici online igara: savjeti za roditelje

Assassin’s Creed Odyssey je single-player igra (koju igrač igra samostalno) u kojoj je moguće platiti pojačanje kako bi se lakše prešli teški dijelovi, što smanjuje vrijeme potrebno za prijeći igru za 50%. Igrači diljem svijeta često negoduju zbog ovakvih poslovnih odluka, tvrdeći kako im to uništava užitak igranja. Iako ih nitko ne tjera da kupuju dodatne sadržaje, nekad je nemoguće biti najbolji u igri ukoliko nisi u nju uložio mnogo truda i ponešto dodatnog novca, i to je glavni razlog zbog kojeg su mikrotransakcije toliko omražene.

Igrači koji pribjegavaju plaćanju funkcionalnih predmeta u videoigrama su većinom predmet izrugivanja. Najčešće ih se optužuje kako nisu dovoljno sposobni pobijediti igru na pošten način, stoga i ne uživaju poštovanje u zajednici igrača, a kolege igrači ih često nazivaju pogrdnim nazivima, poput “Pay to win Noob”, što bi značilo da je riječ o osobi koja daje novac za pobjedu.

Jesu li kutije zapravo kockanje?

U nekim videoigrama mikrotransakcijama ne možete kupiti određeni predmet, već dobijete nagradnu kutiju ili škrinju u kojoj je jedan ili nekoliko predmeta. Neki stručnjaci smatraju da je ovo zapravo vrsta kockanja, jer igrač daje novac, a igra, pomoću nasumičnih algoritama donosi nagrade u kutijama. Naravno, te su kutije programirane tako da postoji nekoliko razina predmeta koje donose, a najviše je onih koji spadaju u kategoriju običnih i čestih predmeta, i takvi će se u kutiji najčešće i pojaviti. Kupovinom takvih kutija može se stvoriti ovisnost.

Istraživanje o videoigrama: navike, motivi i stavovi hrvatskih osnovnoškolaca

Američki Senator Hawley je tijekom prošle godine predložio zakon koji bi zabranio prodaju takvih kutija maloljetnicima, piše Verge. SAD nije jedina država koja razmatra takav prijedlog, i mnogi drugi su zabrinuti za mlade igrače i njihovo mentalno zdravlje i dobrobit.

Beligija je odluku o zabrani prodaje kutija donijela još 2018., piše BBC, a njihovo je iskustvo pokazalo da se igrači načelno slažu s takvom odlukom. Praksu plaćanja kutija smatraju nepravednom, a cijelu priču u Belgiji pokrenula je igra Star Wars Battlefront II, u kojoj je igrač određene likove (poput princeze Leie i Dartha Vadera) mogao dobiti isključivo putem kutija. Ipak, belgijski igrači i dalje mogu uživati u dobivanju kutija koje su besplatne (njih se najčešće dobije kao nagradu za novi nivo, pobjedu i sl.).

U industriji koja se probila na sam vrh ljestvice najbogatijih, neki su igrači zaradili pravo bogatstvo pomoću svojih vještina. Ideja iza igranja videoigara je biti najbolji, najbrži i najjači, ultimativni pobjednik, i sve to pomoću isključivo vlastitih vještina. Mikrotransakcije su nepobitno izmijenile industriju videoigara i potaknule brojne rasprave u javnosti, ali igrači su podosta složni u svom stavu da su mikrotransakcije još i prihvatljive ukoliko vam donose predmete kozmetičke prirode. Granicu povlače na predmetima koji su tu da bi vam osigurali pobjedu.

Znate li što su FPS, MOBA, NPC…? Donosimo vam mali rječnik videoigara

Foto: Pexels from Pixabay