Ako vaše dijete igra online igre, razgovarajte s njim o opasnostima koje donosi komunikacija sa strancima i o važnosti zaštite osobnih podataka. Provjerite jesu li te igre primjerene za dob djeteta i vodite računa o tome koliko vremena provodi igrajući ih

Prevela i priredila: Ana Dokler

Iako popularne online igre djeci i mladima omogućuju zabavu i druženje, svakako donose i određene rizike, od online predatora do novčanih prevara, kojih bi roditelji trebali biti svjesni.

Zato je ovoj temi internetska stranica Top10VPN.com, koja objavljuje recenzije virtualnih privatnih mreža, kao i neovisna istraživanja i vodiče za zaštitu privatnosti na internetu, posvetila dio svog vodiča za roditelje “Sigurnost tinejdžera na internetu“. Vodič pokriva i teme poput ovisnosti o tehnologiji, elektroničkog nasilja, digitalnog otiska, društvenih mreža, dobno neprimjerenog sadržaja i sextinga, a mi vam prenosimo savjete vezane za online igre.

Ako vaše dijete igra Roblox, pridružite mu se i pobrinite se da je sigurno

Igranje online igara omogućuje komunikaciju i interakciju među igračima širom svijeta. Iako sve to može biti uzbudljivo, većina igrača je ovdje anonimna. Velike zajednice anonimnih stranaca u kombinaciji s nefiltriranim i uglavnom nemoderiranim raspravama mogu predstavljati čitav niz opasnosti za ranjive igrače.

Najveći sigurnosni rizici igranja online igara

  • Seksualni predatori, vrebači i nasilnici na internetu

Anonimnost profila u online igrama omogućuje otvorenu komunikaciju sa strancima koji možda traže prilike za izrabljivanje tinejdžera. Također, kanali za komunikaciju na kojima ne postoje ograničenja daju prostor internetskim vrebačima i nasilnicima za izazivanje terora.

  • Prevare i problemi s privatnošću

Prevaranti navode tinejdžere na dijeljenje osobnih podataka poput lozinki, adresa i podataka o bankovnim računima. Tinejdžeri bi također trebali biti svjesni koje sve osobne podatke ostavljaju na uređajima koje bacaju, prodaju ili poklanjaju nekome.

  • Malware

Malware ili zloćudni softver može biti nenamjerno preuzet iz chat soba ili iz poruka drugih igrača. Virusi mogu biti zamaskirani kao poveznice na posebne dodatke za igru ili u obliku aplikacija. Tinejdžeri bi također trebali biti svjesni rizika preuzimanja ilegalnih, piratskih kopija igara.

Ovisnost o videoigrama

Ovisnost je samo jedan od rizika povezanih s tinejdžerima i igranjem videoigara, no možda najozbilniji. Igranje online igara smatra se više nagrađujućim i psihološki stimulirajućim nego igranje offline i zbog toga ima i jači adiktivni učinak. Online igre rijetko imaju kraj i cijelo vrijeme je dostupan neograničen broj igrača za zajedničko igranje pa nekim tinejdžerima može biti izazov regulirati koliko će vremena potrošiti na igranje. Nezdrave količine igranja mogu negativno utjecati na raspoloženje, težinu, spavanje, socijalni razvoj, odnose i akademski uspjeh.

‘Ovisnost o videoigrama samo je vrh sante leda; ispod je puno drugih problema’

U ekstremnim slučajevima, igrači mogu danima biti spojeni na internet kako bi dovršili maratonsku sesiju. Tako je 2015. mladić iz Šangaja umro neprekidno igrajući World of Warcraft 19 sati. U posljednjih šest godina, smrti povezane s ekstremnim igranjem videoigara zabilježene su u Kini, Tajvanu, Rusiju i Velikoj Britaniji.

Savjeti za sigurnost djece

  • Naučite svoju djecu kako se zaštititi – pobrinite se da razumiju opasnosti povezivanja sa strancima na internetu i potaknite ih da osobne informacije zadrže za sebe.
  • Stranice s igrama imaju mogućnost prijave neprimjerenog ponašanja. Ako se vaše dijete nađe na udaru drugih igrača, važno je da zna kako prijaviti bilo kakvo uznemiravanje.
  • Provjerite sadržaj igara koje vaše dijete igra kako biste se uvjerili da su primjerene za njegovu dob.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

  • Potrudite se da na svim uređajima na kojima se igraju online igre imate ažurirane antivirusne programe i potaknite svoje dijete da dobro razmisli prije preuzimanja bilo čega što mu je poslao neki stranac.
  • Ovisnosti se mogu razviti bez upozorenja – budite oprezni i vodite računa o tome koliko vremena vaše dijete provodi igrajući videoigre te se pobrinite da uzme dovoljno pauza. Pazite i na druge znakove upozorenja poput promjena u tjelesnoj težini, navikama spavanja, ponašanju i stavovima. Pokušajte podržati igranje videoigara kao društvenu aktivnost, a ne nešto što se događa u izolaciji.

Digitalni vodič za sigurno igranje videoigara – za roditelje i djecu

Foto: Mitchio on Visual hunt / CC BY-NC