Pridružite nam se na online događaju povodom 5. rođendana portala medijskapismenost.hr, na kojem će se govoriti o pozitivnim i negativnim utjecajima medija na mentalno zdravlje djece i mladih. Za sudjelovanje je potrebno samo ispuniti prijavnicu

Piše: Ana Dokler

U lipnju 2016. Agencija za elektroničke medije i UNICEF s partnerima su pokrenuli portal medijskapismenost.hr, koji je ubrzo postao središnje nacionalno mjesto za sve teme vezane uz medijsku pismenost. O interesu građana i važnosti ovih tema govori i podatak o pola milijuna posjeta portalu u protekloj godini.

Cilj nam je osnažiti roditelje da aktivno traže informacije o medijima

Peti rođendan portala obilježit ćemo online događajem pod nazivom “Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana”, u četvrtak 10. lipnja od 11 do 13 sati.

Priču o portalu ispričat će glavna urednica Ana Dokler te u ime osnivača Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije i Marin Ilej iz UNICEF-a. Nakon toga slijede predavanja na temu medija i mentalnog zdravlja, koja je bila u fokusu i ovogodišnjih Dana medijske pismenosti.

Infografika: Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana

Brojni partneri i suradnici na različite su načine doprinijeli razvoju portala, a ovoga puta zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške predavanje na engleskom jeziku održat će dr.sc. Mona Bekkhus, izvanredna profesorica razvojne psihologije na Sveučilištu u Oslu i istraživačica u Istraživačkom centru Promenta. Predstavit će rezultate norveškog istraživanja “Mentalno zdravlje adolescenata tijekom pandemije COVID-19 – Usamljenost, prijatelji i društvene mreže” koji pokazuju kako su različite vrste digitalnih i osobnih socijalnih interakcija povezane s usamljenošću i mentalnim problemima kod adolescenata tijekom ograničenja zbog pandemije.

O tome kako medije i tehnologiju možemo koristiti za promicanje dobrobiti djece i mladih govorit će pak doc.dr.sc. Miranda Novak iz Laboratorija za prevencijska istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedna od autorica edukativnih materijala “Digitalni mediji i mentalno zdravlje“, koje su Agencija za elektroničke medije i UNICEF objavili u sklopu 4. Dana medijske pismenosti. Osvrnut će se na svjetske primjere dobre prakse, dokaze o učinkovitosti online intervencija i novija istraživanja kako se mediji mogu iskoristiti za osnaživanje zaštitnih čimbenika, psihoedukaciju i osvještavanje važnih tema koje se tiču mentalnog zdravlja djece i mladih.

Pozivamo nastavnike, stručne suradnike, roditelje i sve zainteresirane da nam se pridruže na ovim zanimljivim predavanjima. Kako biste dobili poveznicu za pristup našem rođendanskom online događaju, prijavite se putem obrasca, najkasnije do srijede, 9. lipnja u ponoć. Poveznicu ćemo vam poslati u danima prije događaja.

Program događaja možete vidjeti ovdje.

Održite radionicu za učenike i podržite njihovo mentalno zdravlje