Proglašenjem najboljih animiranih filmova djece i mladih te dodjelom nagrada Plavi VAFI za filmove koji promiču dječja prava, u nedjelju 6. lipnja završio je 12. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Izvor: VAFI & RAFI

Da je Varaždin već godinama, zahvaljujući Filmsko-kreativnom studiju VANIMA, jedno od središta filmske animacije u Hrvatskoj dobro je poznato. Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI što ga varaždinska VANIMA organizira dvanaestu godinu zaredom, odavno je pozicionirao Varaždin i u svjetskim okvirima. Dokaz za to nisu tek podaci o 845 animiranih filmova iz više od 90 zemalja svijeta prijavljenih za ovogodišnji festival, te brojne manifestacije koje prate ovo veliko natjecanje dječjih animiranih filmova i filmova za djecu što se odnedavno uz Varaždin dijelom odvija i u Rijeci. Snagu i renome festivala pokazuju i imena članova žirija i gostiju koji su proteklih dana bili u Varaždinu. I slični festivali, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, budžetski daleko jači od varaždinskog, teško bi se mogli pohvaliti žirijem koji je ove godine odabrao najbolje filmove VAFI sekcije.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’

Na čelu ovogodišnjeg stručnog žirija bio je Amerikanac Joshua Staub, član Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) koja dodjeljuje američku filmsku nagradu Academy Award, popularnog Oscara. Staub je nagrađivani redatelj i animator, svojevremeno član Disney studija, a koji trenutno radi za Netflix. Sudjelovao je u više od 20 nagrađivanih filmskih projekata među kojima su animirani oskarovci Frozen, Paperman i Feast. Osim predavanja što ga je u srijedu, 2. lipnja održao pred studentima Sveučilišta Sjever, Josh Staub je o svojim zanimljivim i dragocjenim iskustvima iz svijeta filmske animacije u petak, 4. lipnja govorio i starijim i mlađim članovima varaždinske VANIME koji su imali izvanrednu priliku ugostiti ga u svojim prostorima u Centru P4 u Preradovićevoj ulici. Treba reći da Staub nije prvi put u Varaždinu. Prije deset godina sudjelovao je i u programu drugog VAFI festivala i to je također jedna od činjenica koja govori u prilog važnosti koju međunarodni umjetnički krugovi poklanjaju varaždinskoj manifestaciji.

Antonija Veljačić, animatorica koja zadnjih nekoliko godina vodi Malu školu crtanog filma u Zagreb filmu, također članica stručnog žirija vodila je zanimljivu radionicu animacije u sklopu popratnog programa festivala, također u prostoru VANIME u Preradovićevoj ulici. Treći član stručnog žirija bio je profesor emeritus Dragan Milinković Fimon iz Srbije, koja je bila zemlja partner ovogodišnjeg izdanja festivala.

Nakon što su pogledali 80 filmova u službenoj konkurenciji, stručni VAFI žiri odlučio u MINI kategoriji nagraditi film Mega mega mega party iz Belgije, u MIDI kategoriji Snovi na kvadrat iz Hrvatske i u MAXI kategoriji Ljetni mrak mlade autorice Ivane Šerić, također iz Hrvatske.

Žiri Plavog VAFI-ja u kojem su bile Maja Flego, savjetnica iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr nagradu je dodijelio filmu Malo božićno drvce, koji je stigao iz Belgije.

Žiri Plavog VAFI-ja smatra kako nas ovaj film kroz razigranu ekološku priču vodi kroz niz dječjih prava i potreba te nas suočava nas s nekim od najtežih izazova djetinjstva i pronalazi maštovita rješenja problema. On govori o važnosti očuvanja okoliša, potrebi za pripadanjem i odrastanjem u obitelji, o uvažavanju različitosti i pravu na izbor. A sve to čini na način blizak djeci, služeći se djeci bliskim simbolima i porukama, te potvrđujući vrijednost i ljekovitost dječje stvaralačke igre kroz animaciju.

U sklopu varaždinskog festivala održana je i panel rasprava na temu Filmsko stvaralaštvo djece u kriznim vremenima. U jednosatnoj raspravi o ovoj aktualnoj temi sudjelovali su članice žirija Plavog VAFI-ja Maja Flego i Ana Dokler te voditeljica VANIME Dubravka Kalinić Lebinec, kao i profesor emeritus Dragan Milinković Fimon iz Srbije. Raspravu je sjajno moderirao politolog i filmski kritičar Boško Picula. Zanimljiva razmišljanja sudionika rasprave moguće je pogledati na snimci objavljenoj na službenim Facebook stranicama VAFI & RAFI festivala.

Zemlja partner idućeg izdanja VAFI & RAFI festivala, 2022. godine bit će Republika Češka, a organizatori se nadaju kako će trinaesto izdanje biti održano u potpunosti uživo.

Organizatori Festivala su Filmsko-kreativni studio VANIMA i Art-kino, suorganizatori Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, POU Varaždin i kino GAJ, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin, Grad Rijeka i Varaždinska županija.

Sve informacije vezane uz Festival možete pronaći na službenim internetskim stranicama Festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Video lekcija: Kako gledati animirani film