Na okruglom stolu 22. siječnja 2024. u Novinarskom domu govorit će koordinator ADMO-a i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku Mato Brautović te suradnice ADMO huba Marijana Grbeša i Milica Vučković s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Izvor: Gong

Adria Digital Media Observatory (ADMO) organizira okrugli stol na temu Tko su dezinformatori i kako će dezinformacije utjecati na izbore 2024. godine? u ponedjeljak, 22. siječnjau 10 sati u velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva ulica 2, Zagreb).

Izborni ciklusi posljednjih godina naučili su nas kako širenje dezinformacija, uoči i tijekom izbora, itekako može utjecati na ishod izbora. Hrvatska ulazi u superizbornu godinu u situaciji u kojoj povjerenje građana i građanki u demokratske institucije slabi i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Euroskepticizam i populističke opcije jačaju diljem Europe, a brojni stručnjaci predviđaju neminovan utjecaj umjetne inteligencije na sve izborne cikluse ove godine.

Ideološki izazov: Edukativni materijali o političkim ideologijama

Na okruglom stolu govorit će koordinator ADMO-a i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku prof.dr.sc. Mato Brautović te suradnice ADMO huba prof. dr. sc. Marijana Grbeša i doc. dr. sc. Milica Vučković s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Oni će predstaviti rezultate svojih istraživanja o izvorima dezinformacija i dezinformacijskim narativima vezanima za rat u Ukrajini i klimatske promjene, kao i povezati dezinformacijske trendove i strategije koji će se preliti na izbore. Najavit će i istraživanja vezana uz predstojeće izbore. Kao posebno važnu temu ADMO-ovi istraživači ističu dezinformacije i manipulativne narative vezane uz migrante, koji bi, kako najavljuju, mogli dominirati na predstojećim izborima.

Vježbe, igre i kvizovi za učenje o dezinformacijama

Događaj će moderirati urednica i novinarka N1 Televizije Ivana Dragičević.

Događaj je otvoren za predstavnike i predstavnice medija.

Adria Digital Media Observatory (ADMO) je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju za Hrvatsku i Sloveniju, koji djeluje u okviru European Digital Media Observatory (EDMO), krovne institucije Europske unije za borbu protiv dezinformacija.

Hrvatsko-slovenski centar za borbu protiv dezinformacija okuplja Sveučilište u Dubrovniku (UNIDU), Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Filozofski fakultet u Zagrebu (FFZG)GongN1 televizija, Agence France Presse (AFP)XWiki Oštro iz Slovenije.

ADMO: novi regionalni centar za borbu protiv dezinformacija