Ako dobijemo ponudu kako ćemo nešto dobiti besplatno, trebamo razmisliti je li to vrijedno ostavljanja osobnih podataka, jedan je od savjeta iz HAKOM-ove brušure ‘Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i pametnih telefona’

Izvor: HAKOM, Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i pamtenih telefona

Internet je mjesto s puno zanimljivih informacija, no kako ga svi koristimo za pretraživanje ili komunikaciju, često ne razmišljamo gdje sve ostavljamo svoje podatke poput e-mail adrese.

To je jedan od razloga zbog kojeg ćemo, prije ili poslije, biti meta onih koji žele zaraditi na nama ili nas žele iskoristiti. Neke od takvih osoba koriste internet i kao sredstvo upoznavanja s djecom radi uspostavljanja komunikacije i odnosa, i taj odnos zloupotrebljavaju s ciljem da djecu seksualno uznemiravaju i zlostavljaju.

Kratki film koji otkriva kako djeca postaju žrtve seksualne ucjene na internetu

Ako dobijemo ponudu kako ćemo nešto dobiti besplatno, trebamo razmisliti je li to vrijedno ostavljanja osobnih podataka. Naime, drevna mudrost kaže: “Nema takve stvari kao besplatan ručak”. Drugim riječima, ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito – vjerojatno nije istinito!

Internetske prijevare također se mogu dogoditi putem aplikacija za komunikaciju poput Vibera, WhatsAppa ili drugih, gdje dobijemo poruku s poveznicom i tekstom koji nas informira da smo nešto osvojili ili da samo trebamo posjetiti poveznicu kako bismo preuzeli nagradu, video ili neki drugi sadržaj.

Budimo oprezni kada u svijetu nastanu situacije koje odjekuju po medijima – bilo da se radi o slavnim osobama, terorističkim napadima ili humanitarnim akcijama – kriminalci često koriste takve situacije za slanje elektroničke pošte u kojoj će nas pokušati nagovoriti da otvorimo određenu stranicu ili skinemo neku datoteku.

Savjet

U takvim situacijama dobro je držati se internetskih stranica koje i inače redovito posjećujemo. Vijesti na njima bit će najvjerojatnije provjerene i sigurnije nego drugdje. Ne nasjedajmo na podvale! Dodatan oprez potreban je i kod instaliranja raznih aplikacija, bilo na pametnom telefonu ili Facebooku. Provjerimo kojim sve osobnim podacima aplikacija traži pristup na našem uređaju. Ako su zahtjevi nerazumni, pa tako npr. aplikacija naziva „kalkulator“ zatraži pristup našim fotografijama i kontaktima, ne bismo je trebali preuzeti!

Preuzmite brošuru ‘Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i pametnih telefona’

Online vodič za mlade ‘Moji podaci i privatnost na internetu’

Foto: NeONBRAND on Unsplash