U sklopu projekta HFS online od 22. do 25. ožujka održat će se Palunkova naopaka gledaonica, koju je osmislila scenaristica i dramaturginja Irena Krčelić. Radionica je namijenjena svim osobama starijima od 54 godine koje vole gledati filmove

Izvor: HFS Online

Je li početak najzanimljivije mjesto za početak gledanja filma? Nekome možda i jest – no ako još niste isprobali gledanje od kraja prema početku, ili od sredine istovremeno prema špici i odjavnoj roli, dođite na Naopaku gledaonicu! Otkrit ćete zabavu puno zanimljiviju od rješavanja puzzla ili ispunjavanja križaljki.

Palunkova naopaka gledaonica dio je projekta HFS online, kojemu je cilj pomicati granice kreativne i tehničke vizije, vodeći se tezom da film i filmsko obrazovanje igraju ključnu ulogu u osjećaju zajedništva i uključenosti u društvo. Cilj je projekta reaktivirati ciljne skupine i potaknuti ih da aktivno sudjeluju u filmsko-obrazovnim programima. Stariji od 54 godine u programima pronalaze zajedništvo te aktivno sudjeluju kao kritičari, komentatori i stvaratelji boljeg društva.

Šest besplatnih online filmskih radionica za mlađe od 25 i starije od 54

Na Naopakoj gledaonici polaznici će kratke igrane filmovi gledati s različitih strana i opažati temelje filmske priče. Uz malo znanja o dramskoj strukturi, možemo s velikom sigurnošću pogoditi cijelu priču filma, čak i ako smo vidjeli samo komadić kraja ili par minuta sredine.

Koristeći dašak stručnog znanja te uz pregršt detektivskog žara, polaznici će se upustiti u odgonetanje kratkih igranih filmova iz različih razdoblja i kultura. Uz malo prakse, steći će vještinu s kojom se mogu natjecati sa scenaristima svaki put kad sjednu pred ekran, i zabavljati s prijateljima u natjecanju tko će brže i točnije pogoditi!

Naopaka gledaonica održat će se od 22. do 25. ožujka 2022., a prijaviti se možete na ovoj poveznici: https://online.hfs.hr/prijave/

Naopaku gledaonicu osmislila je Irena Krčelić, scenaristica i dramaturginja čije ste radove – bar neke od njih – sigurno vidjeli. Pisala je za sapunice (Zabranjena ljubav), humorističke (Bitange i princeze) i znanstveno-popularne serijale (Laboratorij na kraju svemira); iza nje su i tri filma (Bankirke, Duh babe Ilonke i Moj dida je pao s Marsa), kao i pregršt manje šašavih filmskih naslova. Uz umjetnički rad djeluje i u području neformalnog scenarističkog obrazovanja. Veseli je što su scenarističke radionice Palunko, čija je idejna začetnica, aktivne već dva desetljeća u okrilju Hrvatskog filmskog saveza.

Za detalje oko ostalih filmskih radionica posjetite internetsku stranicu projekta gdje su već moguće i preliminarne prijave. Ako imate dodatnih pitanja i ne želite izgubiti mjesto na radionicama, javite se mailom na martina.kolaric@hfs.hr.

Projekt HFS Online provodi Hrvatski filmski savez u partnerstvu s udrugom Blank filmski inkubator, a sufinancira ga Europski socijalni fond iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna je vrijednost projekta 477.400,00 HRK.

Kako napisati scenarij za film

Foto: Tima Miroshnichenko from Pexels