Kao i do sada, u projekt se mogu uključiti vrtići, škole, fakulteti, knjižnice, kina, medijske kuće, udruge i druge ustanove koje mogu organizirati predavanja, radionice, filmske projekcije, panel diskusije i druge događaje – uživo ili online – s ciljem promicanja medijske pismenosti

Piše: Ana Dokler

5. Dani medijske pismenosti održat će se od 2. do 8. svibnja 2022. Organiziraju ih, kao i proteklih godina, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Glavna komunikacijska platforma projekta je portal medijskapismenost.hr pa ćete ovdje moći pratiti sve informacije i najave događanja, kao i preuzimati obrazovne materijale na temelju kojih se mogu organizirati radionice medijske pismenosti za djecu i mlade te za odrasle.

Na portalu je već dostupno 29 obrazovnih materijala i 18 video lekcija, koji su od objave prvih materijala 2018. do sada preuzeti više od pola milijuna puta, a u pripremi su i novi materijali.

Obrazovni materijali za preuzimanje

Kao i do sada, u projekt se mogu uključiti vrtići, škole, fakulteti, knjižnice, kina, medijske kuće, udruge i druge ustanove koje mogu organizirati predavanja, radionice, filmske projekcije, panel diskusije i druge događaje – uživo ili online – s ciljem učenja o medijima i promicanja medijske pismenosti. Te aktivnosti ne moraju se odvijati samo od 2. do 8. svibnja, već i u tjednima prije i poslije. Svi će organizatori moći prijaviti svoje događaje te naknadno dobiti potvrdu o sudjelovanju u Danima medijske pismenosti, a prijave će biti moguće od početka travnja putem prijavnice na portalu medijskapismenost.hr.

U veljači je već otvoren filmski natječaj koji u sklopu Dana medijske pismenosti organiziraju Agencija za elektroničke medije, UNICEF i Hrvatski filmski savez. Mladi autori, odnosno filmske družine i klubovi, mogu do 15. travnja prijaviti svoje radove na temu “Influenceri i mi“, a nagrade se dodjeluju u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj kategoriji.

Influenceri i mi: filmski natječaj u sklopu 5. Dana medijske pismenosti

U sklopu 4. Dana medijske pismenosti, održanih u travnju 2021., bilo je organizirano više od 260 događanja115 gradova diljem Hrvatske i u njima je sudjelovalo više od 15 tisuća djece, mladih i odraslih. Samo u to vrijeme, obrazovni materijali preuzeti su više od 75 tisuća puta, a na filmski natječaj bilo je prijavljeno 39 filmova.

Saznajte više o 5. Danima medijske pismenosti!