U kvizu su predstavljene tri nagrađivane knjige hrvatskih autora: ‘Pošta za Li’ Elizabete Končić Trlek, ‘Krive su Seka i Seka’ Zorana Pongrašića i ‘Oblak čvoraka’ Ivane Šojat, koje govore o vršnjačkom i elektroničkom nasilju te specifičnim problemima u odrastanju djece i mladih

Pripremila: Ana Dokler

Nacionalni kviz za poticanje čitanja kod djece viših razreda osnovne škole, koji organiziraju Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice, ove se godine održava od 12. rujna do 25. listopada pod nazivom Nije lako kad si mlad.  Realizira se putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica, a djeca ga mogu rješavati na mrežnoj stranici: https://www.mhk.hr/kviz/.

Kviz se već više od 20 godina održava u Mjesecu hrvatske knjige, koji je ovoga puta posvećen mladima, jer je 2022. proglašena Europskom godinom mladih. Tema Mjeseca hrvatske knjige je Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija, a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je Misli na sebe – čitaj!

Čitanje knjiga kao temelj za razvoj medijske pismenosti

Uz online izvore informacija, u kvizu su predstavljene tri nagrađivane knjige hrvatskih autora: Pošta za Li Elizabete Končić Trlek, Krive su Seka i Seka Zorana Pongrašića i Oblak čvoraka Ivane Šojat. Riječ je o problemskim romanima koji govore o vršnjačkom i elektroničkom nasilju te specifičnim problemima u odrastanju djece i mladih. Kroz kviz će djeca moći puno naučiti o ovim knjigama i njihovim autorima, temama o kojima pišu i likovima, služeći se informacijama iz pouzdanih izvora na internetu, među kojima je i portal medijskapismenost.hr.

Popis finalista Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, koji se biraju slučajnim odabirom, bit će objavljen na mrežnoj stranici kviza do 4. studenog te će na završnoj svečanosti 15. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu biti javno izvučene glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program u kojem će nastupiti plesači Športske gimnazije Zagreb.

Priče o internetu u kojima će se djeca prepoznati i lako iz njih učiti