Kako na hrvatskom, tako sada i na slovenskom jeziku, ‘Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik’ na više od 30 stranica donosi ilustrirane materijale za pripremu nastave, radne listiće te prijedloge aktivnosti i zadataka za učenike. Priručnik prati i niz videolekcija koje otkrivaju tajne nastanka pojedinih elemenata filma

Izvor: HAVC

Nakon premijere domaćeg znanstveno fantastičnog filma za djecu Moj dida je pao s Marsa redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, koja je 7. rujna održana u ljubljanskom Kinodvoru, film je 12. rujna krenuo u redovnu kinodistribuciju diljem Slovenije. Osim toga, slovenski koproducent Senca Studio se priključio projektu “Filmovi ne padaju s Marsa” na način da su preveli jedinstvenu digitalnu publikaciju “Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik” kao i kratkometražne filmove koji su dio projekta.

Tom prigodom, slovenska koproducentica Ida Weiss iz Senca Studija izrazila je zadovoljstvo što je film popraćen tako odličnim edukativnim materijalom.

U Sloveniji se puno ulaže u filmski odgoj i pismenost pa je tako sve više filmova popraćeno i edukativnim materijalom. Mislim da je upravo ovaj edukativni materijal za ‘Didu’ najopširniji i najkompleksniji koji smo imali do sada. Što je najvažnije, njegova velika vrijednost je baš u tome da nudi učiteljima metode i alate kako s djecom razgovarati i otkrivati filmski jezik i filmska izražajna sredstva te načine na koje možemo gledati film”, izjavila je Ida Weiss.

Prevedeni metodički priručnik i kratkometražni filmovi koji su dio ovog projekta učiteljima i učenicima besplatno su dostupni na mrežnoj stranici ‘Filmi ne padajo z Marsa‘.

Podsjetimo, riječ je o specijaliziranom izdanju koje donosi metodičku pripremu za korištenje filma u razrednoj nastavi i nastavi medijske kulture. Publikacija je nastala u izdanju HAVC-a, u sklopu aktivnosti Projekta filmske pismenosti, dok je na čitavom projektu “Filmovi ne padaju s Marsa” producent filma Studio dim okupio još i portal medijskapismenost.hr, Agenciju za elektroničke medije i UNICEF, Hrvatski filmski savez, Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino te Ministarstvo kulture RH.

Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture

Kako na hrvatskom tako od sada i na slovenskom, “Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik” na više od 30 stranica donosi ilustrirane materijale za pripremu nastave, radne listiće te prijedloge aktivnosti i zadataka za učenike. Autorice tekstova su stručnjakinje za filmsku metodiku Ana Đordić, Marina Gabelica i Jelena Modrić, a urednik publikacije je Uroš Živanović. Priručnik prati i niz edukacijskih videolekcija koje otkrivaju tajne nastanka pojedinih elemenata filma.

Film koji je inspirirao cijeli ovaj projekt nastao je u produkciji Marine Andree Škop Darije Kulenović Gudan iz zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja. Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij za film Moj dida je pao s Marsa napisali su Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

Dida je imao bogato festivalsko ljeto, a do sada je prikazan ili ima u najavi trideset međunarodnih filmskih festivala. Nedavno je dobio i dvije međunarodne nagrade – onu za najbolju glavnu glumicu (Lana Hranjec) na SciFi Film Festivalu u Sydneyu te nagradu za najbolji igrani film na Međunarodnom filmskom festivalu FICLAPAZ u La Pazu (Bolivija).

Moj dida je pao s Marsa, neobična avantura djevojčice i robota koji imaju zadatak spasiti njenu djelomično izvanzemaljsku obitelj, u slovenskim se kinima prikazuje od 12. rujna, a popis projekcija možete pronaći na ovoj poveznici.

S obzirom na ostale partnere koproducente očekuje se distribucija i u Norveškoj, Luksemburgu, BiH i Slovačkoj, dok je ona u Češkoj, u distribuciji CinemArta, započela početkom rujna (popis projekcija dostupan je na ovoj poveznici).

Preuzmite Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik na hrvatskom jeziku

Kino kao mjesto filmskog i medijskog obrazovanja