Donosimo vam pregled nastavnih materijala koje možete besplatno preuzeti na našem portalu i na temelju njih održati radionicu o sigurnom korištenju interneta za učenike u osnovnim ili srednjim školama

Piše: Ana Dokler

Dan sigurnijeg interneta, koji se obilježava svake godine drugog utorka u veljači, dobar je povod za posvećivanje barem jednog nastavnog sata ovoj važnoj temi. Na portalu medijskapismenost.hr imamo posebnu rubriku Sigurnost na internetu u kojoj možete pronaći korisne informacije i prijedloge tema za razgovor, kao i vježbe koje možete provesti s učenicima.

Na našem portalu možete besplatno preuzeti i brojne obrazovne materijale za razvoj medijske pismenosti, koje su u sklopu Dana medijske pismenosti objavili Agencija za elektroničke medije i UNICEF, a ovdje vam izdvajamo materijale na temelju kojih možete održati radionicu o sigurnosti na internetu za učenike u osnovnim ili srednjim školama:

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje

Ovi nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 5. do 8. razreda objavljeni su u sklopu 1. Dana medijske pismenosti 2018., a autori su Lana Ciboci, Igor Kanižaj i Danijel Labaš iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. Sadrže, među ostalima, zadatke o pozitivnim i negativnim stranama interneta, pravilima o sigurnosti na internetu i vrstama elektroničkog nasilja.

Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu

Još jedni nastavni materijali istog autorskog tima, namijenjeni prvenstveno starijim osnovnoškolcima, donose zadatake o zaštiti osobnih podataka na internetu, objavljivanju tuđih fotografija na društvenim mrežama bez njihova znanja, komentiranju sadržaja na internetskim portalima i društvenim mrežama, isključivanju drugih iz grupa na mobitelima i društvenim mrežama, pravilima lijepog i pristojnog ponašanja i komuniciranje na internetu i td.

Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana

Priručnik za roditelje i skrbnike učenika osnovnih i srednjih škola, s prijedlozima 18 radionica o izazovima s kojima se djeca susreću na internetu, no sve se radionice, nekad uz male prilagodbe mogu provesti i u učionici. Ovoga puta, uz Lanu Ciboci, Igora Kanižaja i Danijela Labaša iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, u pripremi priručnika sudjelovala je i Hana Hrpka iz udruge Hrabri telefon. Teme radionica uključuju krađu lozinki, opasnosti multiplayer igara, grupe mržnje na internetu, videosnimanje napada, dopisivanje s nepoznatim osobama i susrete s osobama koje su djeca upoznala na internetu.

Sexting i sextortion

Nastavni materijali autorica Sabine Mandić i Sanje Radić Bursać s Edukacijsko-rehabilitacijsog fakulteta sadrže prijedloge 5 radionica o seksualnim ponašanjima mladih u virtualnom okruženju, koje se mogu provesti sa srednjoškolcima, ali i učenicima viših razreda osnovne škole. Među ostalim, kroz radionice se istražuje iz kojih se razloga mladi upuštaju u sexting, što nam istraživanja govore o sextingu i sextortionu kod mladih, koji su potencijalni rizici sextinga te posljedice elektroničkog seksualnog nasilja.

Videolekcija: Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu

10-minutni video koji je u sklopu Dana medijske pismenosti na daljinu 2020. pripremila Silvia Vladić Vrban, prof. hrvatskog jezika u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu i voditeljica Udruge Media talenti, na temelju materijala Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu. Video lekciju možete posijeliti sa svojim učenicima tijekom online nastave, ili je pogledati u učionici, kao uvod u razgovor ili radionicu o sigurnosti na internetu, a tu je i kviz o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu koji učenici mogu riješti nakon gledanja.

Pozivamo vas da sve ove materijale koristite tijekom cijele nastavne godine, jer internet donosi tako puno različitih prednosti i rizika u živote djece i mladih (kao i nas odraslih), da to nikako ne može stati u samo jedan nastavni sat godišnje.

Obrazovni materijali za preuzimanje

Foto: Max Fischer from Pexels