Ovogodišnji ljetni program Kino mreže posvećen je filmovima za djecu i mlade koji će i odrasle odvesti na (ponovni) put onog prvog ‘pravog’ ljeta. U ukupno 29 neovisnih kina diljem Hrvatske prikazivat će se Kralj lavova, Ljeto kad sam naučila letjeti i Dnevnik Pauline P.

Izvor: Kino mreža

Od 1. srpnja do 15. rujna u sklopu programa Ljeto u Mreži u nezavisnim kinima diljem Hrvatske prikazivat će se animirani Disneyev obiteljski film Kralj lavova, obiteljski igrani film koji je osvojio srca publike diljem svijeta i pokupio brojne nagrade Ljeto kad sam naučila letjeti te Dnevnik Pauline P., snažna, emotivna i duhovita priča koja govori o problemima, ljubavi, obiteljskim odnosima i prijateljstvu iz kritičke perspektive i komične situacije protagonistice Pauline P.

Svi filmovi na neki se način bave odrastanjem, a imaju zajedničku premisu, baš onu pravu ljetnu, avanturističku: pusti sve probleme i kreni u ostvarivanje svojih snova i – naravno – na taj put povedi i prijatelje i obitelj!

Nezaboravna ljetna avantura – Ljeto kad sam naučila letjeti

Ljeto kad sam naučila letjeti je film koji nas vodi u nezaboravnu ljetnu avanturu punu odvažnih i nesvakidašnjih zgoda. Dvanaestogodišnja Sofija dolazi sa svojom bakom Marijom na ljetovanje u obiteljsku kuću na Hvaru.

Iako na početku osjeća nezadovoljstvo zbog nedostatka društva i interneta, sve se mijenja kada otkrije postojanje rođaka o kojima joj nitko nije govorio. Obiteljske tajne počinju se otkrivati, a Sofija doživljava nova životna iskustva i odrastanje. Ono što je željela – veselo društvo, zabava i avantura – postaje stvarnost. Ovaj obiteljski hit film osvaja publiku svih dobnih skupina, nudeći duhovit, pametan, nježan i lijep prikaz tog posebnog ljeta koje mijenja sve u životu dječaka i djevojčica. Film je to koji će zasigurno osvojiti srca mlađe publike, ali i starije generacije potaknuti da se prisjete svog posebnog ljeta, onog u kojem je sve bilo moguće – pa čak i letenje. 

Film koji hrabri srca, za sve generacije – Dnevnik Pauline P.

Dnevnik Pauline P. je vedra obiteljska komedija s elementima fantastike koja prati samouvjerenu, emotivnu i duhovitu učenicu 3.c razreda – Paulinu P. Kroz dnevnički format, Paulina dijeli svoje svakodnevne školske i obiteljske zgode, maštarije i duhovite kritičke osvrte na svijet oko sebe.

Film ističe dječju imaginaciju i kreativnost kroz animirane elemente i kolažni ritam. Paulinina razmišljanja, prikazana kroz zvučne off komentare, pružaju uvid u njezin svijet odrastanja i sazrijevanja, dok se prepoznatljive situacije i događaji koje djeca njezine dobi često doživljavaju dodatno naglašavaju. Ovaj nas film hrabri da uvijek budemo otvorenog srca i svoji te da baš kao i naša protagonistica pronađemo rješenje za svaku situaciju i to s dozom samodopadnosti.

Film Dnevnik Pauline P. zabavna je i topla adaptacija omiljene školske lektire

100 godina Disneya – Kralj lavova

Ovaj epski film smješten je u poseban kontekst afričke savane, a priča prati mladog lava Simbu na njegovom odrastanju. Kroz predivnu animaciju i nevjerojatno komponiranu glazbu, Kralj lavova stvara živopisni svijet koji oduzima dah. U sklopu proslave stoljetne tradicije Disneyjevih animiranih filmova, Kralj lavova posebno ističe čarobnost i maštovitost koju Disney donosi u svijet filma. 

Film iz 1994. ističe univerzalne teme obitelji, hrabrosti i prihvaćanja odgovornosti, koje su trajne i relevantne bez obzira na godine koje su prošle. Kroz izvanredno likovno stvaranje i nezaboravne pjesme poput Hakuna Matata i Can You Feel the Love Tonight, Kralj lavova postaje svojevrsna himna Disneyjeve kreativnosti i moći da nas inspirira, zabavi i dirne.

Video lekcija: Kako gledati animirani film

Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u 29 neovisnih kina diljem Hrvatske:

Centar za kulturu Čakovec, KMC Bjelovar, Kino “30. svibanj” (Daruvar), Ljetno kino Slavica (Dubrovnik), Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Dom kulture Korčula, Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), Kino Labin, Kino Mediteran (Lastovo), Centar za kulturu Rudar (Mursko Središće),  Kino Nova Gradiška,  Kino Marof (Novi Marof), Kino Mediteran (Mljet), Kino Novska, Kino Pazin, Kino Valli (Pula), Kino Rab, Art-kino/Ljetno Art-Kino (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sveti Ivan Zelina), Ljetno kino Barone (Šibenik) Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Metropolis (Zagreb), Kino Tuškanac (Zagreb),  Kino Zona Zadar

Raspored projekcija možete pronaći na internetskim ili Facebook stranicama svakog kina koje sudjeluje u programu te na stranicama Kino mreže.