Nasilje i razaranje u filmu je prisutno cijelo vrijeme, ali kako se radi o Lego kockicama sve djeluje bezazleno. Ipak nakon filma možete s djecom porazgovarati o nasilju i posljedicama nasilja u stvarnom životu

Piše: Iva Brčić, prof. sociologije i filozofije, edukatorica programa Najsretnija beba

Lego Ninjago film imao je težak zadatak nastaviti uspjeh Lego Batman filma i u tome je samo djelomično uspio. Štoseva za odrasle ima malo, a sve se svodi na stalne borbe i jednostavnu priču u kojoj adolescentna figurica Lloyd/Zeleni Ninja očajno traži ljubav svojeg oca – zlikovca Garmadona. Ipak ovo nije film za odrasle, već djecu, i mali obožavatelji Lego Ninjaga će uživati u njemu.

Borbe su napravljene kao u Transformerima, no u verziji od Lego kockica ne djeluju zastrašujuće niti nasilno. Iako je kompjuterski kreiran, film neodoljivo podsjeća na dječje Lego uratke na YouTubeu, pa i vaše dijete to možda potakne na snimanje Lego filmića.

Napravite svoj film u tehnici stop animacije

Lego Ninjago film u kinima igra sinkroniziran na hrvatski u 3D-u i 2D-u i multiosjetilnom 4DX formatu. Kako je inspiriran originalnim lego kockicama, očekujte obnovljen interes djece za slaganjem… i shoppingom.

Za djecu: 6+.

Za roditelje: Štoseva za roditelje nema previše (iako su dobri), ali dinamičan tempo i akcija odagnat će dosadu.

Nasilje: Nasilje i razaranje je prisutno cijelo vrijeme, ali kako se radi o Lego kockicama sve djeluje bezazleno. Primjerice, otkidanje ruke glavnoj figurici napravljeno je po uzoru na prave filmove, ali radi kockica pretvara se u pravu komediju!

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora, osim ako zastrašujućima ne smatrate Lego figurice kostura i zombija. Lego figurice bi pojavu mačke u filmu definitivno nazvale zastrašujućim, no mi smo ipak ljudi i mačke su nam drage.

Rječnik: Potpuno primjeren za djecu.

Seks: Nema seksualnih prizora niti aluzija.

Tempo: Film je brzog tempa, što bi najmlađima moglo stvarati veće probleme u praćenju.

Teme za razgovor s djecom nakon filma

Nakon filma bilo bi dobro da roditelji porazgovaraju s djecom o nasilju. Iako u filmu djeluje bezopasno, jer se radi o kockicama koje je vrlo lako složiti nakon što se raspadnu, u stvarnom životu to baš nije tako. Djeca često oponašaju ono što vide na ekranu, jer žele raditi isto što i njihovi junaci, često zanemarujući opasnosti. Nakon filma, s djecom se mogu analizirati nasilne scene, te im kroz razgovor omogućiti da sami pronađu nenasilna rješenja problema.

Također bi bilo dobro porazgovarati o bullyingu, odnosno nasilničkom ponašanju i objasniti kako ono može psihički i fizički povrijediti osobu, te da to nije način kako se odnosimo prema drugima. Bilo bi dobro poraditi na dječjoj empatiji. S druge strane, roditelji bi trebali djeci dati do znanja da im se uvijek mogu povjeriti i pitati ih za pomoć. Mnoga djeca trpe zlostavljanje jer se boje da neće naći podršku odraslih ili da će biti ismijavani od vršnjaka.

Ovaj film bi mogao i mnoge roditelje potaknuti da malo promisle o svojim postupcima i proanaliziraju ih. Često nismo svjesni kako naši postupci i ponašanje utječu na djecu, te da od nas uče kako se odnositi prema drugima. Kroz razgovor s djecom bilo bi dobro dati im do znanja da svi ponekad griješe i čine stvari koje baš nisu lijepe ili pozitivne, ali da se na tim greškama treba učiti kako se više ne bi ponavljale.

Kako kod djece poticati empatiju? I mediji vam mogu pomoći u tome