Lažni provjeravatelji činjenica ‘razotkrivaju’ nepostojeće lažne informacije kako bi u ruskoj i europskoj javnosti posijali sumnju u stvarne izvještaje i snimke iz Ukrajine, upozorila je Radna skupina za dezinformacije o ratu u Ukrajini koju je nedavno pokrenuo Europski opservatorij za digitalne medije (EDMO)

Prevela i pripremila: Ana Dokler

Europski opservatorij za digitalne medije (EDMO) osnovao je Radnu skupinu za dezinformacije o ratu u Ukrajini, koja prikuplja i analizira podatke i materijale s ciljem boljeg razumijevanja trendova širenja dezinformacija vezanih za rat u Ukrajini.

Europski opservatorij za digitalne medije (EDMO)

Ruska propaganda prerušena u fact-checking prvi je problem na koji je upozorila nova EDMO-ova radna skupina u izjavi objavljenoj 17. ožujka, koju vam u cijelosti prenosimo:

“Događaji u Ukrajini su tragični, zabrinjavajući i ponekad je gotovo nemoguće povjerovati da se to događa, čak i onima koji pomno prate regiju. Ali nije sve onako kako se čini, stoga oni koji istražuju i rade na suzbijanju dezinformacija čine sve što mogu kako bi pomogli javnosti na globalnoj razini da shvati što su činjenice, a što fikcija.

Djeca i vijesti: Kako kod kuće i u školi razgovarati o ratu u Ukrajini

Već dugo integrirana u političke strategije, zloupotreba provjere činjenica ponovno dovodi u opasnost rad zajednice koja se bori protiv dezinformacija. Proteklih godina svjedočili smo rađanju i širenju samoproglašenih ‘fact-checking portala’ ili profila na društvenim mrežama.

Kako opisuje ProPublica, ovi lažni provjeravatelji činjenica sada pokušavaju potaknuti zbrku oko toga što su zapravo činjenice. To bi se moglo sažeti u jednostavnoj direktivi: ‘Ako vam se ne sviđaju činjenice, izmislite nove. A onda provjerite stvarnost u odnosu na vlastitu laž’.

Jedan od istaknutih primjera, vezano za trenutni rat u Ukrajini, je portal pod nazivom waronfakes.com. Pokrenuli su ga anonimni ruski novinari, a njihove objave šire i ruska veleposlanstva diljem svijeta (internetska stranica ima englesku, francusku i španjolsku verziju) i prenosi Ruska televizija. Portal waronfakes.com objavljuje prave fact-checking članke, ali i lažne. Koristeći uznemirujući skup novih taktika, ova i druge slične internetske stranice razotkrivaju nepostojeće lažne informacije, stvaraju lažne snimke izgorjelih tenkova ili posljedica raketnih udara, koje potom ‘provjeravaju’. Cilj je u ruskoj i europskoj javnosti posijati sumnju u stvarne izvještaje i snimke iz Ukrajine.

Lažne snimke i dezinformacije o ratu na društvenim mrežama

Od namjernih pokušaja stvaranja konfuzije do objave lažnih upozorenja, to je alarmantno iz mnogo razloga. Čini se da je riječ o pokušaju utjecaja na javno mnijenje, u javnosti na zapadu, ali i u Rusiji, da se diskreditira bit provjere činjenica i oslabi odgovor na dezinformacije.

Prva linija obrane trebala bi biti svijest o ovakvim pokušajima: radna skupina EDMO-a poziva nacionalne i europske institucije, medije i platforme društvenih mreža da informiraju javnost o ovakvim inicijativama i poduzmu potrebne radnje kako bi se spriječilo njihovo širenje.

Drugi važan korak je naglasiti važnost transparentnosti, neovisnosti i nepristranosti organizacija koje prikupljaju podatke iz otvorenih izvora (OSINT – open-source intelligence) i organizacija za provjeru činjenica. Međunarodna mreža provjeravatelja činjenica ima svoj Etički kodeks, a europska zajednica radi na sličnom kodeksu za europske fact-checking i OSINT organizacije. Institucije, medije, platforme i javnost treba informirati zašto je toliko važno imati procedure koje osiguravaju poštivanje tih kriterija (i zašto akterima koji to ne čine ne treba odmah vjerovati samo zato što se predstavljaju kao fact-checkeri, odnosno provjeravatelji činjenica).

Važnije je nego ikad da provjeravatelji činjenica zadrže uređivačku neovisnost od vladinog utjecaja i da se pridržavaju neovisnih, u cijeloj industriji prihvaćenih kodeksa kao načina razlikovanja svog rada od onih koji ih žele oponašati kako bi nanijeli štetu, i posijali još veću pomutnju.”

Razvoj fact-checkera u svijetu